Vicepresedintele Comisiei Europene: "Polonia, Ungaria si Romania deviaza de la calea democratiei liberale! Poporul roman merita stat de drept!"

Jyrki Katainen, vicepresedintele Comisiei Europene, a plasat marti Romania, alaturi de Polonia si Ungaria, printre tarile care derapeaza de la principiile democratiei liberale, punand mari probleme Uniunii Europene.

"tari precum Polonia, Ungaria si Romania deviaza de la calea sustenabila a democratiei liberale – acesta este, in opinia mea, cea mai mare provocare cu care se confrunta acum UE", a spus Jyrki Katainen intr-un interviu pentru televiziunea americana CNBC, scrie G4Media.

"Exista provocari din partea unor noi state membre, unde unii lideri politic nu respecta democratia liberala asa cum era respectata inainte", a mai spus Katainen, adaugand ca "dintr-o data apar lideri politici care cred ca democratia in stil rusesc e mult mai buna decat democratia liberala", potrivit CNBC.

Declaratia lui Jyrki Katainen vine dupa tot el comenta marti dimineata, pe Twitter, anuntul ministrului Justitiei Tudorel Toader referitor la promovarea OUG privind contestatia in anulare: "Stire incredibila! Poporul roman merita stat de drept!".
Pozitie oficiala a Comisiei Europene: E important ca deciziile definitive ale instantelor sa nu mai poata fi puse in discutie

Mai mult, Comisia Europeana a criticat intentia ministrului Justitiei, Tudorel Toader, de a initia o ordonanta de urgenta pentru contestatia in anulare a sentintelor definitive date de completurile de 5 judecatori de la inalta Curte.

”Stabilitatea raporturilor juridice, inclusiv respectul pentru sentintele definitive (”res iudicata” – autoritatea de lucru judecat), este o componenta esentiala a statului de drept. Asa cum a decis Curtea Europeana de Justitie, e important ca deciziile instantelor care devin definitive sa nu mai poata fi puse in discutie”, arata Comisia Europeana intr-o pozitie oficiala remisa G4Media.ro in legatura cu anuntul privind o ordonanta de urgenta care ar introduce recursul in anulare pentru toti cei judecati de completele de 5 judecatori ai inaltei Curti in perioada 2014 – 2018.

22 ian 22:39Cap Limpede
Loading...