Vasi Radulescu, despre terapiile alternative: "Nu ai cum sa gasesti o terapie panaceu pentru cancer!" Doctorul dezvaluie de unde vin povestile antivacciniste!

Terapiile alternative - biorezonante, homeopatie, spiridusi magici, apucatul ingerilor de aripi - sunt din categoria pseudostiintei, nu au niciun fundament stiintific in spate, mai ales cand e vorba de cancer. Sigur ca in cazul unor persoane par a functiona, pentru ca mai exista si componenta asta de „Eu cred”, la creier se seteaza ceva, exista si placebo, dar inca o data, un tratament alopat, din medicina adevarata, trebuie probat, a spus la Digi24 medicul Vasi Radulescu.

„Apar tot felul de cabinete cu terapii alternative, cu computere in care pui un firicel de par si-ti da un rezultat pe o hartie cu toate carentele si toate bolile pe care le poti face si apoi esti bombardat cu tot felul de ceaiuri, tincturi si asa mai departe. Cred ca este cazul cumva, oficial, sa luam niste masuri corespunzatoare la acest nivel, ca sa nu se mai produca asemenea derapaje. Facem medicina adevarata, pe adevar stiintific sau acceptam tot timpul alternativele astea care, inca o data, nu sunt medicina. Empirismul nu are ce sa caute in medicina”, a declarat medicul Vasi Radulescu.

„Medicina per se este rece. Medicul culege o anamneza, pune un diagnostic si da o schema de tratament. Va dau exemplu in zona oncologiei. Chimioterapia. Sigur ca nu ne dorim acel tratament, care e brutal, care face si foarte mult rau, dar asta avem momentan. Cand o sa depasim tratamentul asta si o sa spunem nu mai e nevoie de chimioterapie, o sa fie un progres fantastic pentru medicina. Am vazut undeva niste cercetatori care spun: s-ar putea sa fi gasit un leac pentru cancer. Nu e un material bine documentat acela. Sunt aproximativ 300 de tipuri de cancere, nu ai cum sa gasesti o terapie care sa functioneze panaceu pentru cancer. Poti sa tratezi doua, trei, cinci tipuri de cancer, dar nici vorba sa le acoperi pe toate”, arata Vasi Radulescu.

in medicina adevarata trebuie stabilita o doza, care e foarte importanta, trebuie stabilit pragul peste care daca treci apar reactii adverse, trebuie facut control pe niste loturi stricte de pacienti, nu ne jucam, facem studii adevarate. Celelalte variante nu au studii, sunt niste povesti care merg de multe ori intr-un domeniu mistic, sunt invaluite asa, frumos, dar care n-au nicio probare de eficacitate, n-au niciun adevar stiintific, subliniaza dr. Vasi Radulescu.

In ceea ce priveste imunitatea si „miturile” ei, suntem bombardati de leacuri fantasmagorice, de siropuri pentru imunitate, de tot felul de suplimente si complexe.

Cea mai buna imunitate se face prin vaccinare, pentru ca nu avem uneori capacitatea sa producem anticorpi pentru toate virusurile, iar cand vorbim de cele gripale, trebuie sa stim ca au mecanisme de la sezon la sezon sau la anumiti ani de a se schimba si tocmai de aceea imunitatea nu e perfecta, arata dr. Vasi Radulescu. E bine sa ne vaccinam in septembrie, octombrie, noiembrie in fiecare an.

O problema o reprezinta insa curentul „antivaxerilor, anti-vaccinistilor”, persoane care de multe ori nu au nicio competenta in medicina si care cu lejeritate fantastica se promoveaza peste tot, livreaza tot felul de sfaturi, studii, materiale. Ar trebui sa luam mai degraba niste masuri competente aici in loc de a face, de pilda, obligatoriu vaccinul, idee la care apare o anumita isterizare. Ar trebui cumva sa-i limitam, sa-i sanctionam cumva mai degraba pe acesti anti-vaxeri. „si avem, din pacate, si din tagma noastra, dintre medici, care fac asta si trebuie s-o recunoastem si nu e deloc normal”, a mentionat dr. Vasi Radulescu.

Cei care promoveaza aceste idei anti-vaxer se folosesc de povesti, cele mai multe inventate, care sunt cosmetizate, imbracate cumva dramatic, pentru a impresiona foarte usor. Medicii ar trebui sa contracareze fenomenul acesta, sa iasa si sa povesteasca asa cum trebuie, cu bune si cu rele, toate vaccinurile au si efecte adverse, toate pastilele au si reactii adverse, trebuie sa acceptam lucrurile acestea. Dar medicina ne-a adus aici unde suntem, cu boli eradicate, cu speranta de viata prelungita, spune dr. Vasi Radulescu.

Un studiu releva ca reticenta la vaccin este mai mare in Est decat in Vest. „Am vazut ca dinspre Rusia vin foarte multe povesti antivacciniste. si am mai vazut site-uri asa-zis crestine, cumva radicale, de extrema, care promoveaza tot felul de astfel de stiri false”, a declarat dr. Vasi Radulescu, in opinia caruia poate ca ar trebui sa existe cumva un mecanism de control, poate elaborat de Ministerul Sanatatii, si in acelasi timp, medicii ar trebui sa fie vocali, sa scrie si sa popularizeze adevarul stiintific.

Sursa: Digi24

3 feb 14:59Cap Limpede