Urmatoarea generatie de chirurgi va fi una formata din robotiMici roboti, sub forma unui sarpe, vor explora corpul pacientului, "inarmati" cu camere de luat vederi si cu instrumente chirurgicale, scrie Daily Mail. Iar acesta este doar inceputul. Medicii folosesc deja intrumente robotizate pentru a opera organele afectate ale pacientilor.

"E ca si cum ai avea o pereche de maini in interiorul pacientului, ca si cum chirurgul s-ar fi micsorat pentru a opera inima pacientului"

declara Michael Argenziano, seful sectiei de chirurgie cardiaca la spitalul presbiterian din New York. Argenziano a participat, in urma cu zece ani, la primele teste clinice care presupuneau folosirea de instrumente robotizate pentru operatiile cardiace. Acum, spune el, aceste instrumente sunt destul de comune. Expertii sunt gata insa sa mearga mai departe: urmatoarea generatie de roboti va fi wireless.

"Nu va trece mult pana vom avea la dispozitie nanoroboti, care vor explora corpul pacientului fara a mai fi atasati la un fir"

spune Argenziano. Medicul insista ca robotul ramane deocamdata un simplu instrument.

"Nu e mai diferit fata de un bisturiu"

crede Argenziano. Expertii sunt ceva mai increzatori in creatiile lor. Howie Choset, cercetator si constructor de roboti chirurgicali la Carnegie Mellon University din Pittsburgh subliniaza ca acestia devin tot mai abili, in ciuda faptului ca sunt tot mai mici. Deocamdata, spune Choset, robotii ajuta la reducerea costurilor, reusind operatii complexe intr-un timp foarte scurt.
30 mai 16:01Cap Limpede