Un medicament consumat frecvent de romani poate ucide! Un doctor celebru avertizeaza: Nu dati aceste pastile copiilor!

In plina epidemie de gripa, constatam din nou absenta educatiei pentru igiena. Multora li se pare deplasat sa le spui copiilor cum sa se spele pe maini, in nas, cum sa stranute sau sa iti sufle nasul. Si totusi, sunt micile gesturi care ne pot scapa de boala. Pe de alta parte, atunci cand e vorba de copii, evident ca o mare responsabilitate revine parintilor. Trebuie sa stie, de pilda, ca aspirina poate deveni periculoasa in cazul copiilor, avertizeaza pediatrul Mihai Craiu.

„Pentru noi este o situatie obisnuita, o epidemie sezoniera de gripa, cu care ne confruntam in fiecare an, iar anul acesta nu face mare deosebire fata de anii trecuti, poate doar un numar de cazuri putin mai mare fata de sezonul precedent, dar nimic care sa iste o panica generala”, spune dr. Simina Florescu, directorul medical al Spitalului Clinic de Boli Infectioase si Tropicale „Victor Babes”.

Sezonul gripal apare odata cu perioada rece, undeva in decembrie, si poate dura pana in martie-aprilie.

Ceea ce cred ca este diferit este incarcatura emotionala mai mare, spune dr. Mihai Craiu. Probabil si pentru ca noi, romanii, suntem niste emotionali si ne informam din surse alternative, care, din pacate, nu dau informatii foarte corecte, iar un om speriat reactioneaza intr-un mod particular, arata medicul, invitat la „Jurnalul de seara” de la Digi24. El a vorbit despre cele trei mari greseli pe care le fac romanii, in special parintii, atunci cand e vorba de gripa.

In primul rand, un test facut acasa pentru detectie rapida de gripa nu substituie deloc consultul la medic. Eu ca pediatru incurajez parintii care au un copil ce pare bolnav, cu boala febrila, sa mearga la medic, nu sa-si sune doctorii de familie sau sa citeasca pe internet, spune dr. Mihai Craiu.

Al doilea lucru este convingerea noastra, a romanilor, ca antibioticele rezolva bolile acute febrile respiratorii. Doua treimi dintre parintii romani care au copii cu febra asteapta prescriptie de medicamente, a aratat dr. Craiu. „Eu imi invat rezidentii ca in cazurile in care parintii cer antibiotice sa investeasca cinci minute intr-o discutie blanda cu parintele. In fond, noi suntem avocatii copilului, nu ai spaimelor parentale”, spune pediatrul.

Al treilea lucru este spaima de vaccin. „Avem o fobie care e intr-o crestere accelerata si se cauta tot felul de explicatii: ba ca e alergic la ou, ba ca nu e momentul. Raspunsul scurt si clar este ca vaccinul antigripal existent in Romania este unul dintre cele mai sigure, daca e facut la momentul oportun - momentul oportun e undeva in noiembrie, nu acum, dar poate fi facut si acum, intrucat in doua saptamani apar anticorpii”, a explicat dr. Craiu.

„La niciun fel de vaccin nu exista o eficienta de suta la suta. Poti sa te vaccinezi si sa faci gripa, dar nu faci gripa din cauza vaccinului, asta e o informatie eronata, ci poti sa fii deja in incubatie sau poti sa nu faci anticorpi de la vaccin. Sunt cazuri rare, in general sunt oameni care au deja probleme imunologice, dar exista. Dar n-are nicio legatura cu vreun efect prost al vaccinului”, spune, la randul sau, dr. Simina Florescu.

Ea marturiseste ca la spitalul Victor Babes unde lucreaza, medicii de la camerele de garda se confrunta cu un adevarat asalt, atat adulti, cat si copii. Foarte putini au insa forme grave sau medii de boala, dar se adreseaza cu o adevarata disperare ca au gripa, fiindu-le frica sa nu li se intample ceva fatal, a relatat dr. Florescu. Peste 70 la suta dintre bolnavi au forme obisnuite, care se pot trata linistiti la domiciliu. O foarte mica parte dintre pacienti necesita spitalizare si o atentie suplimentara din partea medicilor si tratament in plus. E vorba in special de pacienti cu comorbiditati severe, cu boli cronice, cu boli pulmonare, pacienti cu diabet, pacienti obezi si cu alte boli cu imunodepresie.

Nu dati aspirina copiilor!

Parintii sunt o planeta aparte, pentru ca ei percep vaccinarea copilului care este sanatos numai din perspectiva riscurilor.

Evident ca unui parinte care are un copil cu varsta mica sau cu comorbiditati, cu factor de risc, as mai cita aici copiii si tinerii pana la 18 ani care primesc cronic aspirina, este de spus ca acestia sunt la un risc foarte grav de complicatii din cauza gripei, nu voi detalia, dar sunt parinti care trebuie sa stie chestia asta.

Daca are gripa, parintele sa nu-i dea aspirina copilului! Se poate produce o complicatie motala, se numeste sindrom Reye si-i afecteaza ficatul si creierul in acelasi timp. E vorba de copii pana la varsta de 18 ani. De altfel, scrie si-n prospectul aspirinei.

La fel, si alte produse care contin salicilati, adica conservanti. Sa zicem conserve de compot, care are o concentratie mare de salicilat, la un pacient gripat nu-i cea mai buna idee. Exista raportari in literatura de specialitate de sindrom Reye dupa salicilat non-medicamentos, arata dr. Mihai Craiu.

Sursa: Digi24

3 feb 23:23Cap Limpede
Loading...