Medicul Vicentiu Saceleanu, seful Sectiei Clinice Neurochirurgie a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) din Sibiu, a primit un nou premiu, la Salonul International al Cercetarii stiintifice, Inovarii si Inventicii PRO INVENT de la Cluj-Napoca, pentru descoperirea unui nou material de osteosinteza, creat pentru pacientii care necesita repararea defectelor cutiei craniene, potrivit unui comunicat transmis.

Medicul sibian a facut parte dintr-o echipa de inventatori coordonata de Iulian Antoniac, prodecanul Facultatii SIM, Universitatea Politehnica din Bucuresti.

“Rezultatele muncii in echipa au dus la descoperirea unui material special, mai exact un nou tip de material de osteosinteza care a fost creat pentru pacientii care necesita repararea defectelor cutiei craniene. Cu aceasta inventie intitulata “implant cranian cu structuri de osteointegrare si acoperiri functionale”, echipa mentionata a obtinut toate premiile acordate, dupa cum urmeaza: marele premiu al Universitatii Tehnice din Cluj Napoca; diploma de excelenta si medalia de aur cu mentiune speciala; diploma de excelenta a Universitatii de stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului ‘Regele Mihai I al Romanei’ din Timisoara; premiul special si diploma in semn de onoare, recunoastere si apreciere a creativitatii stiintifice si originalitatii”, se arata in comunicatul SCJU.

Cu aceeasi inventie, echipa din care a facut parte Dr. Vicentiu Saceleanu a obtinut medalia de aur si la Targul International de Inventii de la Bangkok, Thailanda – IPITEx 2018, care a avut loc in perioada 1-7 februarie.

“Este meritul intregii echipe de inventatori si am fost onorat sa fac parte din acest colectiv care, prin aceasta inovatie, contribuie la dezvoltarea ariei de investigatii si tratamentului pacientilor cu probleme ale cutiei craniene”, a declarat Dr. Vicentiu Saceleanu.

seful Sectiei de Neurochirurgie a SCJU Sibiu a explicat, totodata, si ce este si ce are special acest tip de material.

“Implantul cranian cu structuri de osteointegrare si acoperiri functionale este o structura de tip plasa, realizata din titan sau aliaje de titan biocompatibile, formata din celule bazale conectate in punti rigide, respectiv flexibile, intr-o geometrie tip panza de paianjen, adaptata suprafetei cutiei craniene, avand acoperiri functionale pe baza de nanoparticule de seleniu si/sau hidroxiapatita cu rol de osteointegrare. Implantul este destinat acoperirii defectului osos cranian si asigura o inchidere etansa a acestuia, este biocompatibil, nu genereaza artefacte la investigatiile de tip Computer Tomograf si Rezonanta Magnetica Nucleara, este rezistent la variatele solicitari biomecanice si la unele solicitari functionale si este usor de manevrat si aplicat. in plus, sistemul de alternare a puntilor rigide cu cele flexibile permite adaptarea implantului la anatomia pacientului, pastrand caracteristicile mecanice de rezistenta”, a mai spus Saceleanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.