Cauza exacta a cancerului nu a fost inca descoperita si hazardul joaca un rol important in aparitia bolii, exista factori care cresc riscul si pe care ii putem controla.

In cadrul unui interviu pentru EVZ.RO, medicul oncolog Catalin Costovici a explicat de ce apare cancerul si ce ar trebui sa evitam ca sa ne scadem riscul. ”E ca un fel de ruleta ruseasca in care toti participam. Chiar toti. Oricare dintre noi putem sa dezvoltam un cancer mai devreme sau mai tarziu. Cum ne-o fi norocul. Majoritatea cancerelor sunt intamplatoare, adica sunt urmarea hazardului”, a spus medicul.

Exista insa cancere, cum sunt cele digestive, care sunt legate de consumul alimentelor procesate. ”Carnea procesata trebuie sa dispara din alimentatia oricaruia dintre noi: salamurile, carnatii, crenvurstii, parizerul, mezelurile cu carnea maruntita. Este cea mai nenorocita, e otrava, pentru ca procesarea in sine inseamna si niste stabilizatori, coloranti, celebrele Euri. Iar efectul lor e cumulativ in timp şi, in zeci de ani, aceste efecte, sunt otrava pe paine, sau fara paine. si painea are stabilizatori, emulgatori si o gramada de lucruri”, a atras atentia oncologul.

Daca la toate acestea mai adaugam si stresul la care suntem supusi zi de zi, rezulta ”un «cocktail» de mare succes ca sa apara o nenorocire cum este cancerul”, a conchis dr. Catalin Costovici.

Medicul a mai vorbit si despre rolul fumatului in aparitia cancerului pulmonar si despre legatura dintre radiatiile emise de telefoanele mobile si cancerul la creier.
Cancerul nu mai e o condamnare la moarte

Cat despre teroria potrivit careia bolnavii de cancer ar trebui sa evite lactatele si carnea, spune ca e total gresita. ”Povestea asta e fantasmagorica si nu are niciun substrat stiintific. Noi le recomandam pacientilro nostri o dieta echilibrata in primul rand, adica bogata in legume si fructe, dar nu fara carne. Carnea este extrem de importanta, mai ales la pacienul care e supus tratamentelor intensive oncologice. Carnea aduce in primul rand proteina, iar proteina animala este proteina de inalta calitate. Avem nevoie de consum si de carne pentru ca pacientul sasi refaca capitalul hematologic necesar pentru a putea face fata seriior urmatoare de tratament”, a completat medicul.

in ceea ce priveste tratamentele impotriva cancerului, medicul spune ca, in oncologie, se fac descoperiri cu o viteza ametitoare si boala nu e mai e o condamnare la moarte. ”Apar proceduri noi terapeutice, tratamente noi, absolut de nesperat nici macar in urma cu 10 ani, nu mai vorbesc de 20 sau 30 de ani. Supravietuirile au crescut fantastic. in foarte multe situatii, boli care pareau sa nu aiba nicio solutie, au remisiuni de ani de zile.”

Cititi mai mult pe EVZ.RO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here