Acasă Utile Un medic dezvaluie adevaratele ape minerale din Romania! Vezi care sunt cele...

Un medic dezvaluie adevaratele ape minerale din Romania! Vezi care sunt cele care te pot imbolnavi!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Ovidiu Limoncu, specialist in nefrologie pediatrica la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din Bucuresti, a realizat o analiza amanuntita a principalelor caracteristici ale apei pe care  o consumam in mod obisnuit.

„Din cauza faptului ca apa de la robinet este – de multe ori si in multe localitati – improprie consumului, apa de put fiind de asemenea prea dura si contaminata frecvent cu nitriti, majoritatea parintilor foloseste – de exemplu pentru prepararea laptelui praf la sugari, dar si pentru copiii mai mari – apa plata. Pornind de la faptul ca frecventa microlitiazei si chiar a litiazei renale (pietre la rinichi) este in crestere, chiar la varste mici, am analizat compozitia celor mai folosite ape plate din comert”.

Specialistul in nefrologie pediatrica a tinut sa faca si cateva precizari, deosebit de importante: „Trebuie mentionat de la inceput ca si apa plata este tot o apa minerala, cu un continut mai mare sau mai mic in minerale, fara a fi insa carbogazoasa. De aici mirarea parintilor cand le spun ca apa bauta de copil poate contribui la dezvoltarea microlitiazei! Invariabil toata lumea raspunde: „Dar noi bem numai apa plata!”, arata doctorulzilei.

6 factori pe care sa-i avem in vedere cand alegem o apa minerala (plata sau carbogazoasa)

Recomandarile doctorului Ovidiu Limoncu:

1.Continutul in saruri de calciu (Ca) – trebuie sa fie cat mai redus. De ce? Calciul in exces se depune… in rinichi;

2.Continutul in sodiu (Na) – trebuie sa fie cat mai redus. De ce? Consumul de sare favorizeaza litiaza; 3.Ph-ul trebuie sa fie cat mai aproape de neutru (neutru=7, limita maxima admisa a Ph-ului pentru apa plata este 7.2);

4.Nitritii trebuie sa fie zero! – prezenta lor indica o contaminare cu deseuri menajere;

5.Nitratii trebuie sa fie zero! – prezenta lor atesta o contaminare cu ingrasaminte chimice;

6.Reziduu sec (nivelul impuritatilor) – sa fie cat mai mic.

Analizand compozitia apelor minerale plate, atat din datele oficiale, cat si direct, de pe eticheta, doctorul Ovidiu Limoncu a constatat urmatoarele:

● Continutul cel mai scazut in calciu il are apa Devin 7.14 mg/l, urmata de Bucovina, cu 9.53mg/l si de Izvorul minunilor cu 17.2mg/l . Dorna, Borsec, Zizin si, in special, Biborteni au un continut mai ridicat de calciu. Evian si Perenna – din import – au, de asemenea, un continut mare de calciu!

● Continut de sodiu redus au apele: Izvorul minunilor (0.74mg/l), Aqua Carpatica (0.78mg/l) si Dorna (0.92mg/l).

● Nivelul de nitrati cel mai redus il are Zizin (0.03mg/l), Devin (1.2mg/l), Aqua Carpatica (1.85mg/l). Se pare ca importanta acordata prezentei acestui compus in unele reclame este exagerata…

● Un pH cat mai apropiat de 7 il are apa Bucovina.

● Reziduu sec cel mai mic il are Bucovina si Izvorul minunilor. La final, doctorul Ovidiu Limoncu pune punctul pe „i”: „Greu de tras o concluzie, dar, facand un raport al caracteristicilor „bune”/„rele” din perspectiva catorva lucruri care ne intereseaza in aceasta discutie, apare, in ordine, ca apele minerale plate Devin, Izvorul Minunilor si Bucovina ar fi cele mai indicate pentru copii si nu numai! Poate ca o solutie mai buna, in special pentru sugari si copii mici, ar fi folosirea unor sisteme casnice de filtrare a apei”.

Observatii facute de dr. Ovidiu Limoncu: Compozitia chimica este trecuta in tabel conform etichetelor apelor studiate. Unde am lasat spatii libere, nu exista date. Cu verde: cele mai bune rezultate. Cu rosu: cele mai rele rezultate. „Taramul apelor” are un nivel scazut de nitrati, in rest, insa, sta cel mai rau. Bilbor are prea putine