Medicul Dan Grigorescu, seful Sectiei de Chirurgie Plastica de la Spitalul Judetean Brasov, ii acuza pe membrii Guvernului ca, in loc sa cada in genunchi si sa le ceara scuze romanilor, o lasa pe Lia Olguta Vasilescu, ministrul Muncii, sa afirme ca „nu a fost in intentia legiuitorului sa scada salariile in sistemul de sanatate”, medicul spunand ca in acest fel se face de ras pe ea insasi, dar si pe ceilalti guvernanti.

Medicul ii cere demisia ministrului Muncii: „Demisia, doamna Vasilescu! E singura varianta care v-a ramas pentru ca sa nu va crape zilnic de rusine oglinzile din casa!”. „Ati infrant, guvernantilor! Pentru ca ati fost siliti sa recunoasteti (chiar daca mai mult implicit decat explicit) ca Legea Salarizarii Unitare a fost prost conceputa, deoarece, asa cum recunostea ieri insasi Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a permis sa fie – desi eu cred ca asumarea acestei slabiciuni vrea doar sa mascheze faptul ca legea, in filosofia ei intima, a fost prost gandita pentru intreg domeniul sanatatii publice”, isi incepe medicul Dan Grigorescu postarea de pe pagina sa de Facebook.

El continua afirmand ca protestele le-au deschis ochii celor de la putere asupra faptului ca Legea salarizarii unitare trebuie corelata pentru angajatii din sanatate si cu modificarile suplimentare. „Ce mai conteaza ca nu v-a ramas decat sa va amagiti orgoliul, declamand sus-si-tare ca nu veti ? Pentru ca, de fapt, si aici ati fost invinsi! Din pacate, nu de argumentele rationale expuse cu saptamani inainte de o multime de voci, ci de realitatea iminentei unei greve generale care v-ar fi aruncat din fotoliile ministeriale…”, spune Grigorescu.

El ironizeaza afirmatiile ministrului Muncii, care a declarat marti ca se mentine plafonul de 30 la suta, spunand ca la Legea salarizarii se vor face modificari de tip „caragialesc”. „Priviti doar declaratiile Liei Olgutei Vasilescu, Ministru al Muncii si (sic!) Justitiei Sociale privind mentinerea plafonului de 30%, dar cu modificari de tip caragialesc: <>”, mai scrie Dan Grigorescu.

Medicul din Brasov spune ca exista o contradictie intre termeni, in conditiile in care ministrul Muncii a spus ca plafonul de 30 la suta pentru sporuri nu se va modifica, insa poate fi depasit prin hotarare de Guvern in cazuri exceptionale, pentru spitalele de monospecialitate si pentru serviciile de ambulanta.

De asemenea, Dan Grigorescu se adreseaza guvernantilor, spunand ca pe unii dintre ei i-a compatimit pentru situatia in care i-a adus cei care au „pritocit” Legea salarizarii, insa compasiunea i-a disparut imediat cand a vazut ca Executivul gaseste tot timpul alti vinovati, precum managerii de spitale si consiliile judetene, care nu ar fi interpretat corect legea. „Toata compasiunea mi-a disparut insa instantaneu cand am constatat ca ati gasit vinovatii oriunde in alta parte decat printre voi: managerii de spitale + Consiliile Municipale si Judetene! Ca n-au interpretat corect legea! De parca ar fi fost o partitura! Numai ca si partiturile sunt mai clare si mai explicite decat avortonul de Lege a Salarizarii Unitare, care, gandita sa fie buna la orice, a devenit buna la nimic in absenta modificarilor pe care tocmai ati fost siliti sa le faceti!”, acuza medicul.

Grigorescu critica si modificarea din legea care prevede sume compensatorii pentru angajatii din sanatate care au avut diminuari de venituri nete fata de luna februarie. „Ce mi-a placut cel mai mult este ca va vreti pusi la adapost de actiunile in justitie din partea celor care au pierdut la salarii in martie. Asa ca ati mai facut <>, se acorda sume compensatorii pentru toti angajatii care au inregistrat diminuari de venituri nete fata de luna februarie 2018, suma compensatorie urmeaza sa acopere integral diferenta. si care ar fi in acest caz problema rezolvata? Sa <>. Chiar daca au existat cu zecile de procente printre angajati!”, spune Grigorescu. Medicul ii acuza pe cei din Guvern ca, in loc sa cada in genunchi si sa le ceara scuze romanilor, o lasa pe Lia Olguta Vasilescu sa spuna ca „nu a fost intentia legiuitorului sa scada salariile in sistemul de sanatate”, prin acest lucru facandu-se de ras atat pe ea insasi, cat si pe ceilalti membrii ai Executivului.

„in final, va acuz, guvernantilor, ca, in loc sa cadeti in genunchi in pietele publice, implorand: <>, o lasati pe doamna Olguta sa aiba tupeul sa concluzioneze, senin: <>. Pai, spunand asta, se face si Va face de ras PE TOtI! Pentru ca, in esenta ei, aceasta afirmatie inseamna ori ca dansa minte, ori recunoaste ca legea a fost conceputa si sustinuta de niste ageamii in materie!”, scrie medicul. El numeste asta „iresponsabilitate manageriala”, care nu poate fi trecuta cu vederea, intrebandu-se daca nu cumva ministrul Muncii nu este nici acum sigur ca a rezolvat pe termen lung toate problemele aparute din cauza Legii salarizarii unitare. E oare posibil ca, dupa atata efervescenta sociala consumptiva, ditamai ministrul Muncii sa nu fie nici macar acum sigura, pe deplin convinsa, ca a rezolvat pe termen lung toate problemele ivite din cauza proiectului sau <>, acela al Legii Discriminarii Unitare, cand zice: <>. Serios? si daca totusi se mai <<intampla lucruri>>? Mai corectati, mai corectati? Pe nervii cui, doamna ministru?”, se intreaba Dan Grigorescu. in finalul postarii, Grigorescu ii cere demisia Liei Olguta Vasilescu, spunand ca este singura varianta care i-a mai ramas.

Demisia, doamna Vasilescu! Demisia, hic et nunc (aici si acum, n.r.)! E singura varianta care v-a ramas pentru ca sa nu va crape zilnic de rusine oglinzile din casa! V-o cere un <>, dar care v-a retras prezumtia de incredere. Definitiv!”, incheie Grigorescu.

Ministrul Muncii a anuntat marti seara, la finalul negocierilor cu sindicatele din sanatate, ca modificarile la Legea salarizarii vor viza strict modul de acordare a sporurilor, nu si grila de coeficienti sau alte prevederi ale actului normativ. „(…) Am costatat ca erau aproximativ 7.000 de persoane care au avut scaderi de venituri, dintre care mai mult de jumatate erau in doua spitale. Asta ca sa intelegem cat de subiectiv s-au aplicat legea si regulamentul de sporuri. As vrea sa subliniez ca se fac modificari la Legea salarizarii, dar ca aceste modificari vor viza strict modul de acordare a sporurilor, nu vom umbla la grila de coeficienti sau alte prevederi ale legii, cu exceptia coeficientului pentru director de ingrijiri, unde ne vom intoarce la forma initiala a legii din iulie 2017. Practic, abrogand un articol care s-a aprobat in Parlament”, a declarat Olguta Vasilescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.