Filip Panait, medic de familie din judetul Neamt, doctor in medicina, vrea sa lanseze la Salonul International de Inventica de la Geneva (11-15 aprilie) o inventie pe care o considera revolutionara. Denumita „Sistemul de acumulare si transfer de energie electrica pe baza de sange artificial“, inventia sa propune inlocuirea petrolului in industria auto si nu numai, folosind principiul dupa care functioneaza sistemul circulatiei sangvine intr-un corp omenesc. „Inventia are ca unitate de baza o hematie artificiala, care permite stocarea rapida de energie electrica, dar si transportul eficient al acesteia catre consumatorii finali, printr-un sistem de transfer integrat“, este prezentarea tehnica a inventiei.

„Pentru a intelege mai bine: nu e vorba propriu-zis de sange artificial, ci de un produs chimic obtinut din compusi petrolieri sau din uleiuri biologice speciale, cum e, de exemplu, uleiul de rapita. Am pus numele de sange artificial pentru a intelege mai bine oamenii care e principiul de functionare al inventiei“, spune doctorul Panait.

Pasionatul inventator sustine ca a muncit mai bine de 10 ani pentru a-si definitiva formula de stocare si alimentare cu energie a mijloacelor de transport rutier si numai. Punctul de plecare a fost studiul hematiilor din sange (globulele rosii), iar inventia sa ar scoate din ecuatie folosirea petrolului. „La ora actuala suntem dependenti de petrol intr-un mod nepermis de mult si trebuie sa schimbam paradigma asta pentru ca, altfel, societatea se indreapta spre autodistrugere. Rezervele naturale sunt limitate, iar poluarea a atinas cote alarmante. Noul concept privind electricitatea in mediul lichid va fi viitorul. Ceea ce propun eu permite sute de mii de cicluri de incarcare-descarcare. Nu mai avem ardere in motoare, va fi un circuit inchis care produce energie fara sa fie nevoie sa tot incarci un rezervor“, mai spune Filip Panait.

in prezentarea inventiei, medicul spune ca „Sistemul de acumulare si transfer de energie electrica pe baza de sange artificial“ isi gaseste aplicabilitate in cel putin cinci domenii: in industria auto (ca sursa de energie pentru motoarele electrice), in industria energiilor regenerabile (pentru stocarea de mari cantitati de energie regenerabila in rezervoare), in asigurarea autonomiei energetice pentru locuinte si in industria aviatica (pentru asigurarea propulsiei electrice la avioane). „Avantajele ar fi ca e vorba de energie electrica sub forma lichida, usor de stocat in recipiente mari. Se poate asigura autonomia unui autovehicul, inclusiv de transport marfa, pe distante mari la capacitate maxima. De asemenea, vorbim de reducerea drastica a poluarii, prin stimularea utilizarii energiilor regenerabile datorita mecanismului de stocare in medii lichide“, mai arata medicul. Medicul si-a inregistrat deja inventia la OSIM si a prezentat-o recent (21-23 martie) la cea de-a XVI-a editie a Salonului Pro Invent (Salonul International al Cercetarii stiintifice, Inovarii si Inventicii), organizat la Cluj-Napoca de Universitatea Tehnica. Aici, Filip Panait a obtinut pentru inventia sa o medalie de aur si doua diplome de excelenta (din partea Universitatii din Suceava si Asociatiei „Justin Capra“), scrie Adevarul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.