Un colonel GRU preia conducerea insurectiei militare din estul Ucrainei

Colonelul GRU (Serviciul de Informatii Militare al Armatei Ruse) Igor  Ghirkin (pseudonimul Strelkov) a preluat conducerea insurectiei armate din estul Ucrainei, potrivit unui anunt public facut de un lider separatist la Slaviansk, bastionul rebelilor prorusi. Strelkov, care conduce in prezent militia prorusa din Slaviansk, a fost "propus" pentru functia de comandant al "tuturor fortelor de autoaparare din Donbas", cel mai mare bazin minier al regiunii, a anuntat guvernatorul autoproclamat din Donetk, Pavlo Gubarev. In varsta de 43 de ani, colonelul Strelkov a dezmintit ca ar fi ofiter al serviciilor ruse de informatii militare. Acesta ai fost implicat in capturarea observatorilor OSCE, eliberati in cele din urma la 3 mai la Slaviansk. Potrivit Serviciului ucrainean de Securitate (SBU), Igor Ghirkin, alias Strelkov, s-a nascut la 17 decembrie 1970 si locuieste la Moscova. SBU a dat publicitatii conversatii telefonice interceptate intre acesta si emisarul rus Vladimir Lukin, trimis de Kremlin pentru a media eliberarea echipei OSCE.

rebeli rusi

In plus, SBU mai sustine ca el a trecut ultima oara frontiera ucraineana in februarie 2014, pentru o deplasare la Simferopol, capitala Crimeei, peninsula din sudul Ucrainei anexata in martie de Rusia. Intr-un interviu pentru cotidianul rus Komsomolskaia Pravda, el a declarat ca nu intentioneaza sa "se opreasca la Donetk".

"Vrem sa eliberam Ucraina de fascisti", a afirmat el in acest interviu, calificand Ucraina drept un "stat esuat" pentru care comunitatea internationala "nu va declansa cel de-al treilea Razboi Mondial".

9 mai 16:14Cap Limpede