Andrei Caramitru, fost consultant la McKinsey si Boston Consulting, arata pe pagina sa care sunt planurile cuplului Dragnea-Valcov cu fondul suveran.

„A aparut in consultare si OUG-ul pe Fondul de Dezvoltare (pana pe 31 Decembrie). Reactia publica nu exista – pentru ca este o schema complexa si putini au incercat sa o inteleaga. insa este cel mai periculos act de pana acum. Pe scurt – Dragnea&prietenii vor ramane cu cateva miliarde de EUR in buzunare, si Rusia va prelua sistemul nostru energetic, porturile si aeroporturile. Cum functioneaza schema?

  • statul poate muta ORICE activ detinut in Fond. Care sunt cele mai valoroase? Romgaz, Hidroelectrica, Transelectrica, TransGaz si porturile/aeroporturile tarii (toate active strategice, care nu pot fi in mainile unor state straine). Valoarea despre care vorbim este de aproximativ 10-15 miliarde EUR
  • Guvernul a mentionat o cifra similara – 10 Miliarde EUR – pentru investitii catre primari (un fel de PNDL+). Banii nu pot veni decat din acest fond. Cum? Fondul va lua imprumuturi (cel mai probabil capitalul final va fi rusesc sau din China), garantate cu actiunile in companiile strategice mentionate mai sus
  • PRIMUL EFECT: FURT DE MILIARDE. Investitiile pot fi facute in ORICE (inclusiv in firme de casa de tipul Teldrum) si in proiecte ne-controlate de nimeni. Exista chiar un articol in OUG care permite investitii in strainatate (bani virati direct in offshore-uri) ! Ca sa intelegem magnitudinea furtului posibil – e suficient sa ne uitam la un caz recent – Fondul Malaeziei (tara cu aceeasi populatie si PIB ca Romania). Acolo, din 6.5 miliarde de dolari au fost furate 2.5 miliarde (primul ministru a fost prins cu 800 milioane de dolari in contul personal!)
  • AL DOILEA EFECT: PIERDEREA INFRASTRUCTURII STRATEGICE. Cand banii nu vor putea fi returnati, cei care au finantat fondul (Rusi? Chinezi?) vor putea executa actiunile puse ca garantie si prelua proprietatea asupra Romgaz, Hidroelectrica, Transelectrica, TransGaz, aerorporturi si porturi. Efectul este mai teribil decat dupa un razboi pierdut (atunci platesti in cel mai rau caz bani ca despagubiri de razboi, dar nu pierzi infrastructura strategica). Credeti ca exagerez? Studiati un pic cum au preluat infrastructura chinezii in tari corupte din America Latina si Africa, exact pe aceeasi schema.

Pana si Tudorel Toader s-a speriat de acest OUG si a scris zeci de observatii, care nu au fost luate in calcul.

Fac un apel catre Presedinte si Partidele de opozitie sa conteste si sa blocheze atentatul acesta asupra sigurantei statului !!! Suntem in fata unui pericol urias !!!”, conchide Caramitru.