Un celebru analist avertizeaza: Romania va intra intr-o recesiune severa. Vor fi introduse si noi taxe!

Analistul Andrei Caramitru arata ca in cea de-a doua parte a anului Romania va intra intr-o recesiune destul de severa, din cauza careia se va imprumuta foarte mult la FMI sau va creste povara fiscala pusa de populatie, prin introducerea unor noi taxe.

„Anul acesta probabil vor avea un deficit, pe care il estimez la mult peste 5%, vorbim probabil de 7% din PIB bugetar. De asta nu avem buget. Ca sa va imaginati gaura despre care vorbim: cu un deficit de 7% au nevoie de 14 miliarde de euro, la care se adauga dobanzile pe datoria trecuta, plus refinantarea datoriei trecute, care mai e inca 15 miliarde. Vorbim de cel putin 25 de miliarde de euro foame de bani anul acesta”, a explicat economistul intr-un interviu acordat Digi24, referindu-se la motivul imounerii taxei pe lacomie pe activele bancilor. Caramitru si-a exprimat convingerea ca noul buget va veni si cu noi taxe. „Din cate aud, ei construiesc un buget pe crestere economica de 5,5%. Deja cu aceasta crestere economica - total nefezabila - au deficit de 5% din PIB, vorbim probabil de 7% cu o crestere economica mai mica. Problema e ca nu vad ce taxe poti sa mai pui ca sa acoperi o asemenea gaura”, a adaugat analistul.

In ce priveste posibilitatea impunerii unui impozit progresiv, acesta a aratat ca ar fi o posibilitate, dar nu crede ca va fi pus in practica, pentru ca „au crescut foarte mult salariile la stat”.

„Directori, amante, rudele, soferii, parlamentarii, ministri, secretarii de stat au ajuns cu salarii foarte mari. Nu cred ca se vor taxa ei pe ei. Cred ca vor taxa doar mediul privat”, a completat Caramitru, sugerand ca, pana la sfarsitul anului, Romania va apela la FMI pentru a acoperi gaura de 25 miliarde de euro de la buget.

„Bancile nu mai finanteaza acest buget. Daca va uitati pe ultima luna si jumatate, vedeti ca nici jumatate din bani n-au putut fi atrasi de Ministerul Finantelor de la sistemul bancar. Nu cred ca un om rational ar da imprumut pe 5 ani domnului Valcov la dobanda de 4-5%. Nimeni n-are aceasta incredere. Deci, au o problema de finantare. Mai exista un buffer la Ministerul de Finante de 3% din PIB, pe care acum il folosim. Inseamna 6-9 luni, in care se mai pot finanta. Daca intram in recesiune, ceea ce e foarte posibil cu haosul din jur, plus slabiciunea economica europeana, a doua jumatate a anului poate sa fie cu mult prea multe probleme ca sa fie gestionate intern”, a mai spus analistul.

Economistul a afirmat ca guvernul PSD fie va taia costuri din bugetul statului, lucru foarte putin probabil, fiind an electoral, fie va apela la FMI, fie va miza pe o inflatie foarte mare si devalorizare a leului. „E ca si cum ai taia salariile la stat. in loc sa le tai, faci inflatie de 20%, faci devalorizarea leului cu 20% si e ca si cum le-ai fi taiat si le-ai taiat toate salariile din tara, iata, cu 20%”, sustine Caramitru. in ce priveste cursul valutar, economistul a afirmat ca au fost mai multe probleme care s-au acumulat inca de la sfarsitul anului trecut, prima legata de deficitul bugetar, a doua legata de taxa pe lacomie. „Dupa una-doua saptamani, au intrat traderii profesionisti de pe bursele din strainatate, care au actionat impotriva leului. Ei stiu un lucru: arma principala a BNR care apara cursul, dobanda, i-a fost luata din mana, iar BNR e descoperita la orice atac. De ce a fost luata din mana? Daca BNR protejeaza cursul crescand dobanda, automat, taxa pe lacomie loveste bancile. Daca bancile la 2,5 au probleme sa plateasca taxa, daca avem dobanda de 10%, practic tot sistemul financiar e in insolventa. (…) ingrijorarea mea e ca nu sunt arme de protectie. Nu putem creste dobanda ca sa stopam declinul. Nu vad cine mai are incredere sa tina bani in lei. Eu cel putin nu am. Majoritatea oamenilor nu mai au, cei de afara vor sa atace leul. Cat putem sa ne protejam, neavand arme? Aici e problema”, a incheiat Caramitru.

28 ian 20:15Cap Limpede
Loading...