Scriam in textul intitulat Gloria cantului, Gloria tarii publicat in caietul-program al Cursurilor de Maiestrie Artistica pe care le-am oferit in vara: „Celebram in acest an, prin puterea vocii si a cantului, Centenarul Marii Uniri a romanilor, implinire a milenarelor aspiratii si dovada a fortei tectonice a neamului nostru, onorand marile constiinte nationale, eroii si martirii acestuia.

Gandul ne duce la Iasi, la Bucuresti, la Alba Iulia, dupa cum ne duce la toate provinciile noastre in sfarsit reunite in 1918, la Chisinau, la Cernauti si, bineinteles, la intreaga Transilvanie.

Si iata ca celebram acest eveniment istoric la Braila, oras deschis lumii prin binecuvantarea majestuoasa a Dunarii, oras care ne-a primit din prima clipa cu bratele si sufletele deschise pentru a preamari odata cu vocea umana, in splendoarea ei, figura legendara a sopranei Hariclea Darclée, nascuta pe aceste meleaguri. Oras vechi de 650 de ani, despre care, poate spre surprinderea multora, ilustrul istoric Nicolae Iorga avea sa scrie: – Nu Braila este fiica tarii Romanesti. Ci ea este maica acestui principat.

Festivalul si Concursul nostru International de Canto, Cursurile de Maiestrie Artistica, Master Classes, au facut sa infloreasca un spirit de fraternitate, de comuniune intre cei peste 2700 de tineri artisti din 50 de tari si 5 continente prezenti pana acum.

De aceea m-a bucurat titlul primit, de Artist UNESCO pentru Pace, de aceea sunt mandra de inaltul Patronaj UNESCO acordat manifestarilor noastre, recunoastere a nivelului lor unic in lume.

Geniul lui Gioachino Rossini va inspira si el in acest an Cursurile de Maiestrie Artistica, Master Classes, oferite de mine cu atata entuziasm”.

Televiziunea romana dedica ample emisiuni Festivalului, Concursului Darclée si Cursurilor de Maiestrie Artistica, Master Class, raspunzand asteptarilor marelui public.

Dupa cum se stie, dincolo de Cursurile de Maiestrie in Arta Cantului, o contributie insemnata la aceste Master Classes oferite de Mariana Nicolesco este dimensiunea culturala si istorica.

Conferinta sustinuta de Dr. Stephan Poen si Concertul Extraordinar de pe Esplanada Dunarii, cu Orchestra Festivalului Darclée si Corul Filamonicii George Enescu, dirijor Marco Balderi, au evocat valorile muzicii romanesti la Centenarul Marii Uniri, rolul Brailei in arta, literatura, stiinta la 650 de ani de atestare documentara a orasului, si originalitatea geniului rossinian la 150 de ani de la trecerea in eternitate a compozitorului.

– Sambata 27 octombrie TVR3 orele 17. Reluare ora 1.
Conferinta sustinuta de Dr. Stephan Poen (cu videoproiectii).
– Duminica 28 octombrie TVR3 orele 17. Reluare ora 1.
Concert Extraordinar pe Esplanada Dunarii.

100 de tinere talente din mai multe tari si continente au luat parte la editia 2018 a Cursurilor de Maiestrie Artistica din cadrul manifestarilor Darclée de la Braila celebrand Centenarul Marii Uniri. Gala Master Class care a incheiat aceste evenimente cinstind totodata memoria legendarei Hariclea Darclée a incantat publicul, intr-un adevarat maraton liric care a durat aproape cinci ore.
– Sambata 3 noiembrie TVR3 orele 17. Reluare ora 1.
Concert Master Class (prima parte)
– Duminica 4 noiembrie TVR3 orele 17. Reluare ora 1.
Concert Master Class (partea a doua).

„Tot in cadrul celebrarilor din acest an – spune Mariana Nicolesco – sunt fericita sa onoram expresia perena a sufletului romanesc pe care o regasim in cantecul de dor si in forma sa culta in Recitalul Extraordinar Liedul Romanesc la Centenarul Marii Uniri, vineri 26 octombrie la Muzeul National George Enescu „.