Acasă Sanatate O planta erbacee din familia leguminoaselor poate inlocui carnea si combate obezitatea

O planta erbacee din familia leguminoaselor poate inlocui carnea si combate obezitatea

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Lupinul (Lupinus polyphyllus) este o planta erbacee din familia leguminoaselor, Fabaceae, din care face parte si mazarea. El se regaseste pe continentele americane de nord si de sud, precum in zona europeana si africana a Mediteranei. In tara noastra este cunoscut sub denumirile populare: niprala (lupinul galben), cafele sau cafelute (lupinul alb).

Creste de la 30 cm pana la un metru si jumatate in inaltime. Frunzele sunt de obicei palmate si de culoare verde inchis. La maturitate, planta formeaza flori dispuse in chiorchine la varful tulpinii, care au o paleta larga de culori — alb, galben, albastru, liliachiu, violet si culoarea caisei. in mod obisnuit, ele infloresc in iunie-iulie. Fructele lupinului cresc sub forma de pastaie, iar aceasta contine aproximativ cinci boabe (seminte), numite lupine, scrie doctorulzilei.ro.

Din cele peste 200 de specii, pe langa toate varietatile salbatice, exista si specii cultivate pentru consumul uman, altele pentru valoarea ornamentala, iar cele mai multe ca hrana pentru animale. Progresul geneticii din secolul XX a contribuit la completa domesticire a speciilor de lupin, prin hibridizarea celor cu continut scazut de alcaloizi si a celor cu seminte moi, dand nastere unor varietati noi, dulci, mult mai potrivite consumului uman.

Intre varietatile de lupin folosite in alimentatie, in special in zona mediteraneana, se numara: lupinul alb, lupinul galben, lupinul albastru. Toate tipurile de lupine trebuie preparate dupa o metoda specifica inainte de a fi consumate. Aceasta presupune inmuiatul lupinelor in apa sarata un anumit numar de zile. in tarile mediteraneene si orientale, sunt consumate la fel de des precum consumam noi alunele.

Aceste boabe conservate pot fi facute pasta, la fel ca humusul din naut sau iahnia din fasole. Tot din ele se pot face crochete de lupin, un delicios produs vegetarian cautat prin alte tari. Lupinele se consuma si prajite cu sare si condimente (boia).

Semintele contin: glucide, lipide, proteine, alcaloizi, ureide, fosfolipide, lectine, triterpene, flavone, aminoacizi, vitamine, acizi organici, acizi grasi.