Premierul Viorica Dancila a declarat, joi, la inceputul sedintei de Guvern, ca rezultatele economice din primul trimestru nu sunt „apocaliptice”, ci ca Romania a inregistrat cea mai mare crestere a puterii de cumparare dupa 1990.

„in aceasta saptamana, domnul presedinte Iohannis a anuntat ca avem o situatie apocaliptica in ceea ce priveste rezultatele economice din primul trimestru. Iata ca ieri (n.r – miercuri), INS ne-a anuntat ca in martie 2018 a avut loc cea mai mare crestere a puterii de cumparare a salariilor din Romania, atat fata de luna februarie, cat si dupa anul 1990. Astfel, INS a anuntat oficial ca venitul mediu din Romania a crescut cu 8,7% in martie 2018, fata de februarie 2018. in aceeasi perioada, inflatia a fost de 0,3%, rezultand astfel o crestere a puterii de cumparare de 8,4%. Datele oficiale au confirmat, de asemenea, ca luna februarie 2018 a fost una cu cel mai redus somaj din Romania si anume 3,94%”, a spus premierul Viorica Dancila.

Institutul National de Statistica arata insa ca, in luna martie 2018 salariul mediu net a crescut ca urmare a acordarii de prime ocazionale – inclusiv prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performante deosebite ori pentru sarbatorile de Paste.

„in luna martie 2018, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in luna precedenta ca urmare a acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performante deosebite ori pentru sarbatorile de Paste), drepturi in natura si ajutoare banesti, platii sumelor din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou). De asemenea, castigurile salariale medii nete din luna martie au fost mai mari comparativ cu luna precedenta ca urmare a realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte) (…) Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an”, arata INS.

Cele mai semnificative cresteri s-au inregistrat in domeniul fabricarii produselor de tutun, in activitati de asigurari, tranzactii imobiliare, extractia petrolului si gazelor, fabricarea produselor de cauciuc si mase plastice, industria metalurgica, colectarea si epurarea apelor uzate, extractia minereurilor metalifere, activitati profesionale stiintifice si tehnice, fabricarea autovehiculelor, calculatoarelor, produselor electronice optice.

„in sectorul bugetar, s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta ca urmare a aplicarii prevederilor legale pentru personalul platit din fonduri publice, in sanatate si asistenta sociala (+22,3%), respectiv in invatamant (+18,4%). De asemenea, o usoara crestere a castigului salarial mediu net s-a inregistrat si in administratia publica (+1,3%)”, mai precizeaza INS.

Totodata, premierul a afirmat ca in martie 2018 a avut loc cea mai mare crestere a puterii de cumparare a salariilor din Romania, atat fata de luna februarie, cat si dupa anul 1990.

Pe de alta parte, INS subliniaza ca „fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 195,7%, cu 15,1 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna februarie 2018.”

in ultimele doua saptamani, presedintele Klaus Iohannis i-a cerut de doua ori demisia premierului Viorica Dancila.

„Programul de guvernare PSD, de la inceput, s-a aflat pe contrasensul unei logici economice elementare. Dupa cum se cunoaste, PSD a propus romanilor, pe de o parte, scaderea taxelor si impozitelor, o actiune inceputa acum doi ani cu scaderea TVA-ului, pe de alta parte, o crestere puternica a cheltuielilor bugetare pentru salarii, pensii, pentru drumuri, au spus ei, pentru autostrazi, au spus ei, pentru scoli, au spus ei. Pentru economisti. dar si pentru cei interesati, aceasta abordare a produs surprindere. Este vorba de un fel de magie economica care a fost propusa de PSD, scaderea impozitelor, cresterea salariilor si realizarea tuturor celorlalte lucruri, este o ecuatie care cu greu poate fi dusa la bun sfarsit si trebuie sa vedem cat va tine aceasta iluzie creata de PSD”, a afirmat Iohannis luni.

seful statului a precizat in cadrul conferintei de presa ca PSD a reusit o contraperformanta rara. „Pana si cei carora le-au crescut salariile sunt nemultumiti. S-a promis o crestere de 25% a salariilor bugetarilor, dar ea a ramas pe hartie, fiindca printr-o inginerie contabila, au fost trecute cheltuielile de CAS de la angajator la salariat si astfel s-a anulat practic aceasta cerestere.”

Klaus Iohannis s-a declarat nemultumit de guvernarea din ultimul an si jumatate si a subliniat faptul ca „PSD amaneteaza viitorul tarii”.

„Dupa un an si jumatate de guvernare PSD, cu aceasta faza extrem de discutabila a cresterilor salariale asa-zise, nu vedem insa nici drumuri, nici autostrazi, nici scoli, nici spitale. Nimic. Pe de alta parte, lumea se intreaba: totusi de unde vin acesti bani pentru anumite cresteri care s-au realizat? Daca ne uitam, povestea este una trista. PSD-ul, in fapt, amaneteaza viitorul tarii: creste salarii si pensii si neglijeaza investitii importante si in infrastructura si investitii necesare in general.”

„Din punct de vedere fiscal-bugetar, bugetul national este supus unei presiuni imense. Pe fondul cresterilor cheltuielilor totale, cu peste 22 de procente, atat este cresterea fata de anul trecut, aceasta presiune trebuia, repet, trebuia atenuata printr-un efort consistent, vizibil, de crestere a veniturilor, a incasarilor, or aici lucrurile nu s-au intamplat deloc asa. Din contra, executia bugetara, arata ca la niciun capitol veniturile nu au ajuns la nivelul programului, atentie, nu impus de cineva, program prezentat tot de propriul guvern. Deci, nici macar propriul program nu l-au indeplinit. Acest lucru arata ceva trist: PSD este incapabil sa tina ordine in finantele publice. Iar dupa 3 prim-ministri si tot atatia sefi la ANAF, cel mai vizibil efect este incertitudinea, lipsa de predictibilitate, in ansamblu un comportament tot mai costisitor pentru contribuabilul roman.”, scrie PROTV.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.