Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a reactionat miercuri pentru prima data in legatura cu OUG de luni care modifica Legile Justitiei.

”Dupa propaganda asta de 2 ani de zile, orice lege, OUG, se da doar pentru mine, normal.

Nu ma intereseaza daca ramane sau nu in DNA acel procuror (n.r. Alexandra Lancrajan, care instrumenteaza dosarul sau). Este o manipulare. Si daca pleaca doamna, dosarul ce face, se arunca in aer, nu il preia alt procuror? Nu cred ca pleaca.

Fiecare e liber sa atace acea ordonanta. Astazi, Toader s-a dus la CSM sa aiba o discutie, toata lumea l-a oprit la Strasbourg. Ordonanta are in principal la baza observatiile din raportul preliminar al Comisiei de la Venetia.

Eu sustin ideea ca la structurile superioare din parchetul general si celelelate parchete, DNA, DIICOT, sa fie procurori cu experienta.”

Modificarile din OUG pe Legile Justitiei

in ultimul articol al actului normativ se precizeaza ca prevederile referitoare la modificarea si completarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciara, precum si cele referitoare la modificarea si completarea Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, intra in vigoare la data publicarii OUG in Monitorul Oficial. Pe de alta parte, prevederile referitoare la modificarea si completarea Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor intra in vigoare la aceeasi data cu Legea 242/2018 de modificare a statutului magistratilor, care a fost publicata luni in Monitorul Oficial.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat luni, la Palatul Victoria, ca Guvernul a adoptat ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul justitiei.

“Guvernul a adoptat ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul justitiei. Suntem in momentul in care se incheie o perioada de dezbateri pe cele trei legi ale justitiei. A fost publicata si cea de-a treia lege a justitiei, care urmeaza sa intre in vigoare maine (marti – n.r.). Pentru corelarea unora dintre prevederile celor trei legi, pentru preluarea unora dintre recomandarile Comisiei de la Venetia, pentru preluarea unora dintre solicitarile scrise, explicite, ale Consiliului Superior al Magistraturii, pentru alte necesare corelari, Guvernul a adoptat prezenta ordonanta de urgenta”, a afirmat Tudorel Toader.

Ministrul a precizat ca, in primul rand, “se mareste vechimea necesara in profesie, in magistratura, pentru cei care vor dobandi functia de procuror general al Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie, de prim-adjunct si de adjunct al acestuia, functiile de conducere de la DNA si DIICOT, care in prezent este de 8 ani si durata minima, vechimea, va fi de 15 ani”.

Tudorel Toader a adaugat ca prin OUG se intervine si cu privire la vechimea de accedere in functia de procuror al DNA sau al DIICOT.

“Atat la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, adica la DIICOT, cat si la DNA, creste varsta, sau vechimea in profesie, pentru a putea accede, la 10 ani. Deci, pe viitor, sa fii procuror la DNA, la DIICOT va fi necesara o experienta in profesie de 10 ani. Sa merg in oglinda. Se consolideaza prin ordonanta de urgenta si statutul procurorului detasat la DNA sau DIICOT, in sensul ca astazi, cand vorbim, procurorul sef poate sa ii revoce din structura, sa duca inapoi procurori la unitatea de baza, daca le aplica cea mai redusa sanctiune, avertismentul, si atunci am eliminat posibilitatea revocarii procurorului din structura DNA-DIICOT de catre procurorul sef in prezenta celei mai mici sanctiuni, si anume avertismentul. Aici este o precizare – ma rog, o prevedere – care nu este de natura decat sa sublinieze faptul ca viitorii procurori care vor functiona la sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie vor beneficia de drepturile procurorilor detasati, in conditiile legii”, a mai declarat Toader.

O alta prevedere a OUG se refera la transparenta interviurilor pentru functii de procuror de rang inalt.

“La Ministerul Justitiei, cand se fac acele interviuri pentru a se propune presedintelui republicii diferitele candidaturi pentru functii de procuror de rang inalt, ne recomanda Comisia de la Venetia sa dam dovada de mai multa transparenta. in ordonanta am preluat modelul de la CSM si pe viitor, de la momentul intrarii in vigoare a ordonantei, respectivele interviuri si sustineri de proiecte manageriale vor fi transmise in direct, vor fi arhivate, vor putea fi vazute de oricine este interesat – atunci, in momentul interviului, sau din arhiva la o data ulterioara”, a explicat Toader.

Detasarile de procurori, inclusiv in functii de conducere, reprezinta o alta modificare prin aceasta ordonanta.

“Astazi, detasarile de procurori, inclusiv in functie de conducere, se realizeaza de Sectia pentru procurori de la CSM, cand este vorba de functii la nivel de judet de pe langa parchete, de pe langa judecatorie, parchete de pe langa tribunal, parchete de pe langa Curtea de Apel. Cand este vorba de functii la Parchetul de pe langa inalta Curte, la DNA, la DIICOT, potrivit reglementarii astazi inca in vigoare, detasarea, delegarea o dispune procurorul general al Romaniei. S-a vorbit si se vorbeste in chip firesc si necesar de separarea carierelor intre procurori – judecatori, care in legatura cu cariera procurorilor sa decida Sectia de procurori a CSM, cariera judecatorilor, Sectia de judecatori a CSM. Prin urmare, va reveni competenta doar sectiei pentru procurori de la Consiliul Superior al Magistraturii, daca vreti dumneavoastra si pentru o abordare unitara. Daca vreti sa nu fie o competenta partajata, Sectia de procuror – procurorul general. Daca vreti, la functiile de baza sa nu avem un organism colegial care sa decida, iar la functiile mai inalte – Parchetul General, DNA, DIICOT – decizia sa fie unipersonala”, a spus Tudorel Toader.

El a adaugat ca, in calitate de ministru al Justitiei, considera ca “modificarile aduse legilor justitiei sunt, se vor dovedi benefice pentru activitatea de infaptuire a justitiei pentru cetateni, pentru suplimentarea garantiilor de realizare a drepturilor si libertatilor fundamentale”.