Ministrul Justitiei Tudorel Toader face pasi inapoi dupa declaratiile tupeiste ale sefilor coalitiei de guvernare PSD-ALDE. Acesta spune ca nu e de acord cu parerile exprimate de politicieni si ca nu se raliaza acestui discurs politic in calitate de ministru al Justitiei.

„Va rog sa acceptati faptul ca inclusiv eu cunosc puterea recomandarilor Comisiei de la Venetia, exprimate intr-un aviz, fie el si intermediar. In acelasi timp, tot in spatiul public s-a afirmat ca Romania va formula un punct de vedere oficial pe care il va transmite Comisiei inainte de definitivarea formei finale. In masura in care MJ va fi solicitat in formularea acelui punct de vedere, vom contribui si noi. Pana la momentul acela, daca unii politicieni au exprimat un punct de vedere sau altul, eu, ca ministru al Justitiei, nu sunt sau nu trebuie sa fiu cel care comenteaza comentariile altora”, a mai spus Toader,

Tudorel Toader a mai spus despre opinia Comisie de la Venetia ca „Este vorba de un raport intermediar ceea ce inseamna ca pana in toamna il vor definitiva, probabil chiar si completa. In al doilea rand, eu de fiecare data va spuneam sa ne respectam competentele. Ceea ce inseamna ca cele 3 legi ale justitiei au constituit initiativa parlamentara, raspunsul cel mai adecvat si cel mai motivat il primiti fie de la initiatorii legilor, fie de la membrii comisiei care le-au adoptat si supus ulterior dezbaterii parlamentare.”

„Ca sa facem o analiza riguroasa a diferentelor trebuie sa avem proiectele in fata, sper ca le-ati citit, daca aveti nelamuriri, sa ma intrebati punctual. O referire, daca vreti, pe care nimeni nu vreti sa o subliniati, sa ma intrebati: stiti ca MJ nu a propus ca magistratii sa se pensioneze la 20 de ani, propunere pe care o gasiti acolo, a fost adoptata si, spre surpinderea mea, desi legile au trecut prin controlul de constitutionalitate, au fost criticate de atatea ori, nimeni nu a facut referire la asta. Ministerul nu a propus alta varsta de pensionare.”