Drumul catre performanta se ascunde in spatele motivatiei. De altfel, tot ce facem noi are o motivatie.

Psihologii denumesc motivatia ca fiind totalitatea mobilurilor interne ale conduitei unei persoane, fie ca sunt constientizate sau nu, innascute sau dobandite de-a lungul vietii, simple trebuinte fiziologice sau chiar idealuri, visuri. Este o definitie totusi stiintifica si nu ne ajuta prea mult, sa ramanem in minte cu ideea ca motivatia ar trebui strans legata de un scop, scrie revista psychologies.ro.
De ce este important sa facem distinctia intre motivatie si scop? Pentru ca, uneori, in incercarea noastra de a ne atinge telul propus, tind sa se suprapuna, facandu-ne intreaga experienta greu de parcurs, sau cel putin obositoare.

De exemplu, un copil in clasa intai cand isi face temele are ca scop finalizarea lor, eventual si obtinerea unei note bune, insa poate avea ca mobil lauda din partea parintilor, a invatatoarei, sau chiar de ce nu, simpla placere de a invata ceva nou.

 Drumul sigur catre performanta

Teoretic ar trebui sa delimitam in mintea noastra motivele de scopul urmarit. Se poate intampla ca din dorinta de a fi cel mai bun sa ne dorim acest lucru pentru ca vine si cu unele beneficii, cum ar fi admiratia celor din jur.

Insa, cu totii stim ca admiratia nu ofera prea multe, ci mai degraba vine cu foarte mult efort si munca, nu ca a fi ceva in neregula cu asta!

Insa ar trebui sa ne intrebam daca nu ar fi mai ok pentru noi sa plecam pe drumul performantei cu un alt motiv drept partener, si anume placerea.

Lucrurile devin mult mai simple cand raspunsul la intrebarea “ De ce faci ceea ce faci?” este “Pentru ca imi place!”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.