Traian Basescu lanseaza un scenariu apocaliptic: "Se pregateste Dragnea sa impuna un regim dictatorial si de teama sanctiunilor vrea sa aduca aurul in tara?"

Traian Basescu ofera o posibila explicatia pentru actiunea subita a lui Liviu Dragnea de a solicita readucerea in tara a rezervei de aur a Romaniei. „Oare se pregateste Dragnea, Nicolae si clica lor sa impuna prin legi un regim dictatorial in perioada urmatoare si de teama sanctiunilor vor sa aduca rezerva de aur in tara? „, intreaba Basescu.

„Oare se pregateste instalarea unei dictaturi ? Ultima framantare lui Dragnea si a soferului lui Voicu (senatorul Serban Nicolae) a devenit rezerva de aur a Romaniei, adica aducerea in tara a celor 60 de tone de aur depozitate in banca Angliei cu scopul de a fi „vazute” de toata lumea, ca un element de credibilitate a tarii.

Nu cred ca este atat de prost informat, incat sa nu stie ca pentru investitori si bancile care ne imprumuta, expunerea rezervei de aur si a rezervelor valutare este esentiala pentru credibilitatea Romaniei. Si atunci ce l-o fi lovit de vrea aurul la Bucuresti ?

Am o singura explicatie: Daddy, adica Dragnea, si soferul lui Voicu, adica Serban Nicolae stiu ca adesea regimurile dictatoriale sunt sanctionate prin blocarea resurselor financiare ale statului aflate in strainatate, fie ca este vorba de aur, conturi in valuta sau alte active, prin decizii unilaterale ale statelor democratice pana la restabilirea functionarii statului de drept.

Oare se pregateste Dragnea, Nicolae si clica lor sa impuna prin legi un regim dictatorial in perioada urmatoare si de teama sanctiunilor vor sa aduca rezerva de aur in tara? Ma intreb si eu…”, a scris Basescu pe Facebook.

Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, si senatorul PSD Serban Nicolae au depus miercuri la Senat o propunere legislativa care prevede ca depozitele de aur constituite de Banca Nationala a Romaniei (BNR) in strainatate nu pot depasi 5% din cantitatea totala de aur constituita ca rezerva.

Proiectul care modifica Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei mai prevede ca BNR va urmari mentinerea rezervelor la un nivel adecvat tranzactiilor externe ale Romaniei si, daca exista pericolul diminuarii rezervelor, sa prezinte un raport Parlamentului si Guvernului.

„Banca Nationala a Romaniei, respectand regulile generale privind lichiditatea si riscul specific activelor externe, stabileste si mentine rezerve, in astfel de conditii incat sa poata determina periodic marimea lor exacta, rezerve alcatuite cumulativ ori selectiv din urmatoarele elemente: a) aur detinut in tezaur in tara sau depozitat in strainatate; b) active externe, sub forma de bancnote si monede sau disponibil in conturi la banci sau la alte institutii financiare in strainatate, exprimate in acele monede si detinute in acele tari, pe care le stabileste Banca Nationala a Romaniei; c) orice alte active de rezerva, recunoscute pe plan international, inclusiv dreptul de a efectua cumparari de la Fondul Monetar International in cadrul transei de rezerva, precum si detinerile de drepturi speciale de tragere; d) cambii, cecuri, bilete la ordin, precum si obligatiuni si alte valori mobiliare, negociabile sau nu, emise sau garantate de persoane juridice nerezidente, clasificate in primele categorii de catre agentiile de apreciere a riscurilor, recunoscute pe plan international, exprimate si platibile in valuta in locuri acceptabile pentru Banca Nationala a Romaniei; e) bonuri de tezaur, obligatiuni si alte titluri de stat, emise sau garantate de guverne straine sau de institutii financiare interguvernamentale, negociabile sau nu, exprimate si platibile in valuta in locuri acceptabile pentru Banca Nationala a Romaniei”, prevede proiectul legislativ.

Textul propune ca BNR sa urmareasca mentinerea rezervelor la un nivel adecvat tranzactiilor externe ale Romaniei.

„Daca exista pericolul diminuarii rezervelor, pana la un nivel care ar periclita tranzactiile internationale ale statului, precum si in cazul in care diminuarea s-a produs, Banca Nationala a Romaniei prezinta Parlamentului si Guvernului, de indata, un raport privind situatia rezervelor si cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere. Raportul va contine recomandarile Bancii Nationale a Romaniei privind politicile guvernamentale macroeconomice necesare pentru preintampinarea sau remedierea situatiei”, mai cuprinde proiectul.

De asemenea, este introdus un text nou, potrivit caruia „din rezerva constituita, Banca Nationala a Romaniei poate depozita aur in strainatate exclusiv in scopul obtinerii de venituri prin tranzactionare si alte operatiuni specifice”.

„Depozitele de aur constituite de Banca Nationala a Romaniei in strainatate nu pot depasi 5% din cantitatea totala de aur constituita ca rezerva”, mai arata textul propus.

28 feb 22:21Cap Limpede