Opt militari din Batalionul 30 Protectia Fortei „Vulturii Carpatilor” din Campulung Muscel au fost raniti luni, in Afganistan, dupa ce au fost prinsi intr-un atac sinucigas, anunta Ministerul Apararii Nationale. 11 copiii au fost ucisi in urma atacului.

Militarii raniti au intre 34 si 43 de ani si sunt pentru a doua sau a treia oara in misiune in Afganistan.

„Opt militari din Batalionului 30 Protectia Fortei „Vulturii Carpatilor” din Campulung Muscel au fost raniti luni, 30 aprilie, in Afganistan, in jurul orei 9.00, ora Romaniei, in timpul unei misiuni in zona de responsabilitate, fiind tinta unui autovehicul capcana (VBIED – Vehicle-Borne Improvised Explosive Device). Militarilor li s-a acordat primul ajutor la fata locului, dupa care au fost evacuati la spitalul militar din Kandahar, unde se afla in stare stabila”, anunta MApN.

Cei opt sunt: plutonierul major Ionescu Marius Valentin (41 de ani, casatorit, aflat la a treia misiune in Afganistan), plutonierul Radoi Eugen Luci (39 de ani, casatorit, o misiune in Kosovo, la a treia misiune in Afganistan), caporalul clasa a III-a Ganta Adrian Bogdan (40 de ani, casatorit, la a doua misiune in Afganistan), caporalul clasa a III-a Popescu Florin Adrian (38 de ani, casatorit, aflat la a doua misiune in Afganistan), caporalul clasa a III-a David George Marian (34 de ani, casatorit, la a doua misiune in Afganistan), caporalul clasa a III-a Radu Ionel (39 de ani, casatorit, la a treia misiune in Afganistan), caporalul clasa a III-a Popelca Petre (43 de ani, casatorit, la a treia misiune in Afganistan) si caporalul clasa a III-a Badulescu Nicolae Marian (43 de ani, casatorit, la a doua misiune in Afganistan).

Atacul a avut loc in sudul Afganistanului, autorul atacului detonandu-se in apropierea unei moschei la trecerea unui convoi militar in care se aflau si romanii, conform unui purtator de cuvant al politiei locale.

Unsprezece copiii au fost ucisi in urma atacului, iar alte 16 persoane printre care se aflau civili politisti si cei opt romani au fost ranite in districtul Daman.

Dupa producerea incidentului a fost securizata zona, conform procedurilor, si militarii raniti au fost evacuati la spitalul militar din Kandahar, unde sunt luate toate masurile pentru asigurarea celor mai bune conditii de tratament si ingrijire.

Conducerea Ministerului Apararii Nationale este informata permanent despre starea ranitilor.

Klaus Iohannis, dupa atacul din Afganistan soldat cu ranirea a opt militari romani: Le urez insanatosire grabnica. Militarii din Campulung Muscel se afla intr-o misiune in Afganistan in perioada februarie – august 2018. Acestia executa, in teatru, misiuni specifice de asigurare a protectiei fortei din Baza Aeriana Militara Kandahar si misiuni de instruire, consiliere si asistenta a Fortelor Nationale Afgane. Unitatea militara din Campulung Muscel a mai executat misiuni in Kosovo (in anii 2005 si 2007) si Afganistan (in anul 2008).

Ministrul Apararii, Mihai Fifor, a precizat ca cei opt militari raniti luni in Afganistan in explozia unei masini-capcana sunt in afara oricarui pericol si primesc ingrijiri medicale in Kandahar.

„Vestea buna este ca toti cei opt militari sunt in afara oricarui pericol. Suntem in legatura permanenta cu echipa de comanda din Afganistan, pentru a putea fi la curent cu evolutia starii medicale a colegilor nostri, medicii le acorda ajutorul de specialitate. Leziunile pe care le-au suferit nu le pun viata in pericol. Este un eveniment pe care nu ni l-am fi dorit. Ma gandesc cu mare tristete si la militarii nostri, si la familiile lor, suntem aproape de ei”, a declarat Fifor.

In anul 2018, Armata Romaniei participa la misiunea NATO Resolute Support din Afganistan cu 625 de militari, alti aproximativ 300 fiind desfasurati in operatii sub comanda/mandat NATO, UE, ONU si OSCE in alte regiuni.

in timpul misiunilor externe, 29 de militari si-au pierdut viata si alti peste 185 au fost raniti.

Situatia de securitate in TO Afganistan se mentine instabila, cele mai multe incidente inregistrandu-se in provinciile din estul si sudul Afganistanului.

Fortele NATO care asigura securitatea bazelor militare si a centrelor importante ale tarii raman tinte permanente ale unor posibile atacuri ale insurgentilor.

Romania continua sa isi mentina angajamentele in Teatrul de operatii Afganistan, efortul principal ramane concentrat pe asigurarea protectiei fortei in Baza Militara Kandahar, concomitent cu participarea la instruirea, consilierea si asistenta fortelor de securitate afgane din comandamentele regionale Nord si Sud.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.