1 MARTIE – MARTISOR. Martisorul este una dintre cele mai vechi sarbatori traditionale romanesti. Ea vesteste venirea primarii, traditia martisorului datand de acum 8000 de ani. Martisorul este un simbol al reinnoirii timpului si al renasterii naturii, odata cu venirea primaverii, dar si al sperantei, fiind daruit celor dragi pentru a le aduce noroc si belsug.

In general, femeile si fetele primesc martisoare si le poarta pe durata lunii martie, ca semn al sosirii primaverii. In Moldova insa, obiceiul este ca fetele sa daruiasca martisoare baietilor. Impreuna cu martisorul se ofera adesea si flori timpurii de primavara, cea mai reprezentativa fiind ghiocelul.

Martisorul ce se poarta la inceputul lunii martie este si plin de superstitii. Se crede ca acesta aduce prosperitate, vestind venirea primaverii. De asemenea, se crede ca cei care poarta martisor pana cand se arata semnele de biruinta ale primaverii vor avea noroc tot anul. Si asta nu e tot. Conform unei credinte populare, martisorul alunga deochiul. Motivul? Martisorul este considerat un talisman norocos, nu o bijuterie.

Dupa, martisorul nu se arunca. Talismanul se leaga de un trandafir sau de un pom inflorit, ca sa aduca noroc. Altfel, forta magina a amuletei va fi anulata.

O alta superstie ne vorbeste despre semnificatia daruirii martisoarelor. Se cred ca martisoarele daruite din inima te fac sa iti apropii soarele, ti-l faci binevoitor sa-ti dea ce-i sta in putere, frumusete, veselie si sanatate, cinste si iubire.

Semnificatia firelor alb si rosu

Arheologii au descoperit obiecte cu o vechime de mii de ani care pot fi considerate martisoare. Ele au forma unor mici pietre de rau vopsite in alb si rosu, insirate pe ata, pentru a fi purtate la gat. Cele doua culori sunt deschise interpretarilor: rosul poate semnifica vitalitatea femeii, iar albul – intelepciunea barbatului. Astfel, snurul martisorului exprima impletirea inseparabila a celor doua principii.

De ce este bine sa porti martisor toata luna?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.