Iradierea produselor alimentare, totodata cunoscuta si sub numele de “pasteorizare la rece” sau “iradiere pentru pasteorizare”, este o tehnologie de sterilizare a alimentelor folosita de aproape un secol. Iradierea produselor alimentare se face prin expunerea la radiatii ionizante care, conform EPA, “ucide bacteriile si alti agenti patogeni c ear putea duce la alterarea sau la intoxicatii alimentare”.
CUM SUNT RADIATE ALIMENTELE?
Potrivit EPA, procesul de radiere al alimentelor implica expunerea produsului alimentar la materiale radioactive prin trecerea acestuia printr-un fascicul de radiatii, nu intra in contact direct cu materialele radioactive.
Alimentele vrac sau ambalate trec printr-o camera de radiatie pe o banda rulanta, mai exact printr-un fascicul de radiatie ca o lanterna mare. Tipul alimentelor și scopul specific al iradierii determina cantitatea de radiatii sau doza necesara pentru procesarea unui anumit produs. Viteza benzii ajuta la controlul dozei de radiatii administrata produsului alimentar prin controlul timpului de expunere. Doza efectivă este măsurată prin dozimetre în recipiente alimentare.
Ce este bun in utilizarea radiatiilor ionizante? Sterilizeaza alimentele pentru a creste termenul de garantie si distruge microorganismele cele mai nocive si insectele.
Ce este rau? Poate schimba structura naturala a produsului alimentar si poate distruge multe dintre substantele nutritive ale acestuia, ceea ce il face nesanatos si daunator daca il mananci. Drept urmare, sanatatea voastra va avea de suferit iar acest lucru conduce la lipsa de energie si oboseala cronica.
CUM EVITATI CONSUMAREA PRODUSELOR RADIATE?
Nu cumparati produsele alimentare cu simbolul Radura pe ambalaj sau care are scris “tratat prin iradiere”. Uita-te dupa cuvinte inselatoare precum “pasteurizat la rece”, “pasteurizare prin iradiere”. Cumpara produse alimentare ecologice de la magazine specializate, cumpara fructe si legume de la piata sau de la fermieri.
Sursa:Waking Times