In top 10 companii care ofera cele mai mari salarii din economie se afla sase companii de IT si doua companii controlate de stat. Podiumul este dominat de controlorii de trafic aerian, care incaseaza lunar un salariu mediu net de aproape 5.000 de euro.

Romatsa, regia autonoma de stat care se ocupa de controlul traficului aerian, are cel mai bine platiti angajati din economie, cu un salariu mediu de 21.800 de lei net/luna. Pe locul doi in clasament se afla Microsoft, furnizorul de servicii IT care ofera un salariu mediu de 10.000 de lei net pe luna, urmat de producatorul de energie Nuclearelectrica, unde salariul mediu a fost de 7.700 de lei net in 2017, potrivit calculelor ZF efectuate pe baza datelor furnizate de Registrul Comertului. In top au fost incluse companiile din top 100 cu cele mai mari cheltuieli de personal.

In total, in top 10 companii in functie de salariul mediu din 2017 se afla sase companii cu activitati in domeniul IT: Microsoft (10.000 de lei net/luna), Ericsson Telecommunications Romania (7.600 de lei net), IBM (7.500 de lei net), Endava (7.400 de lei net), Oracle (7.000 de lei net) si Softvision (6.800 de lei net).

„Cele mai mari nume din industria globala de IT se afla in acest clasament, iar datele confirma situatia de pe piata muncii. Aceste companii angajeaza preponderent oameni cu calificari de exceptie, cu o mare expertiza si cu volume foarte mari de vanzari. Salariatii din aceste companii sunt preponderent white collars, persoane cu studii superioare si calificari inalte si de aceea este normal ca salariile medii sa fie mai mari decat in companiile direct productive, unde probabil 80% din totalul angajatilor este reprezentat de angajati blue collars, adica muncitori cu diferite niveluri de calificare“, a explicat Raluca Pirvu, business manager la BPI Group.