Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a precizat, la intalnirea cu Klaus Iohannis, ca nu exista niciun dubiu ca justitia din tara noastra este independenta, insa atacurile publice din ultima vreme la adresa justitiei creeaza o imagine negativa Romaniei.

Principalul subiect abordat in cadrul intalnirii a fost cel referitor la modificarea legilor justitiei din Romania si continuarea luptei anticoruptie, informeaza Administratia Prezidentiala.

„Presedintele Romaniei a subliniat ca ramane puternic angajat in respectarea statului de drept, in garantarea independentei sistemului judiciar si in sprijinirea luptei impotriva coruptiei. in ceea ce priveste legile justitiei, Presedintele Klaus Iohannis a mentionat ca isi doreste imbunatatirea acestora, intrucat cetatenii romani au nevoie de legi bune, care sa consolideze independenta justitiei si sa garanteze functionarea statului de drept. De asemenea, Presedintele Romaniei a precizat ca eficienta activitatii Directiei Nationale Anticoruptie in domeniul luptei impotriva coruptiei este de necontestat”, se arata intr-un comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale.

Klaus Iohannis a aratat ca, in ultimii ani, democratia s-a consolidat semnificativ in Romania, iar spiritul civic al societatii romanesti se manifesta tot mai activ, ceea ce arata o maturizare a acesteia.

Presedintele roman a mai subliniat faptul ca sistemul judiciar este independent pe deplin si functioneaza eficient, in acest context, mentionand ca va depune toate eforturile, in limita prerogativelor constitutionale, pentru a asigura functionarea unui sistem judiciar independent in Romania si pentru a consolida statul de drept.

Prim-vicepresedintele Comisiei Europene a afirmat ca efectueaza vizita in Romania in contextul evaluarilor pe care le face Comisia Europeana cu privire la Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) in domeniul justitiei si luptei impotriva coruptiei.

In opinia acestuia, Romania a facut in ultimii ani pasi importanti in domeniu.

Frans Timmermans a subliniat ca, chiar daca exista un angajament ferm de a finaliza MCV in mandatul actualei Comisii Europene, acest obiectiv va putea fi realizat numai dupa indeplinirea integrala a tuturor conditionalitatilor.

„Prim-vicepresedintele Comisiei Europene a exprimat apreciere pentru faptul ca societatea romaneasca arata o sustinere tot mai mare pentru valorile statului de drept, ceea ce demonstreaza ca cetatenii isi doresc o Romanie moderna, europeana, o justitie dreapta si o societate echilibrata. De asemenea, a mentionat ca nu exista niciun dubiu ca justitia din tara noastra este independenta, insa atacurile publice din ultima vreme la adresa justitiei creeaza o imagine negativa Romaniei”, se mai arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.

Totodata, oficialul european si-a exprimat aprecierea pentru rezultatele foarte bune obtinute de Romania in ultimii ani in lupta anticoruptie.

„Nu mai faceti legi pentru voi si nu mai creati o agenda paralela modificand legile justitiei”, le-a transmis Frans Timmermans parlamentarilor.

Prim-vicepresedintele Comisiei Europene s-a intalnit, joi, la Parlament cu reprezentantii comisiei speciale pentru legile justitiei.

Paradoxal, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a sustinut ca Laura Codrita Kovesi a „defaimat Romania” prin criticile pe care le-a adus legilor justitiei. Aceasta acuzati a facut parte din rechizitoriul prin care a cerut revocarea sefei DNA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.