Timmermans avertizeaza: "Cand statul de drept e calcat in picioare, politicienii nu mai pot fi trasi la raspundere"

Prim-vicepresedinte Comisiei Europene, Frans Timmermans, a vorbit despre statul de drept la ceremonia in cadrul careia a primit titlul de Doctor Honoris Causa al SNSPA.

„Imi aduc aminte de o declaratie, dupa 60 de ani de la tragedia razboaielor: „Am construit o Europa unita, cu valori puternice, pace colectiva, libertate, democratie, drepturile omului si stat de drept”. De ce este inclus statul de drept in acest citat? Conceptul de stat de drept, asa cum a aparut el dupa cel de-al doilea razboi mondial, se bazeaza foarte mult pe experienta pe care oamenii o aveau atunci. Oamenii care au asistat la atrocitatile impotriva umanitatii pentru ca acestea pareau legale. Acele legi fusesera votate in mod democratic.

Asadar, daca o democratie decide sa introduca legi care incalca drepturile fundamentale, trebuie sa ne asiguram ca in Europa de dupa razboi acestea nu vor mai fi posibile”, a spus Timmermans.

„Ceea cea am vazut in ultimii ani este ca, din pacate, vedem ca, spre exemplu, Comisia Europeana, Consiliul Europei, critica schimbari care ar spori controlul puterii executive asupra celei judiciare si uneori aceasta sporire a ingerintelor este aparata cu argumentul ca „noi am castigat alegerile”. si cand sunt criticate atacurile impotriva mass media, cei care se lanseaza in aceste atacuri spun ca ei detin majoritatea: „trebuie sa fim ascultati pentru ca noi detinem controlul”.

Este un concept fundamental pentru functionarea societatilor noastre. O democratie poate fi judecata prin prisma protejarii minoritatilor, mai degraba decat prin a urmari deciziile majoritatii. Pentru ca majoritatea de astazi ar putea deveni minoritatea de maine si invers”, a continuat prim-vicepresedintele CE.

„Cand statul de drept este incalcat, vedem ca institutiile sunt puse sub un anumit control. Daca am pierdut alegerile, iar presa era impotriva mea, mediul de afaceri era impotriva mea. si atunci ce fac, data viitoare cand planuiesc sa candidez? Ma asigur ca toate aceste parti, institutii, nu vor mai fi impotriva mea, ci ma vor sustine.

In opinia mea, aceasta gandire este cel mai periculos element din societatea actuala. De fiecare data cand vedeti aceste tentative, sa stiti ca se intampla si alte lucruri. Daca statul de drept e amenintat, daca presa este ingradita, daca democratia este interpretata dupa ideea ca castigatorul ia totul, veti vedea acest lucru ilustrat intr-un raport al Transparency International”, a mai spus Timmermans.

„Acest lucru se traduce printr-o coruptie crescuta. Cand statul de drept e calcat in picioare, apar alte probleme. De exemplu, politicienii nu mai pot fi trasi la raspundere asa cum ar trebui. Exista o legatura intre toate aceste probleme”, a adaugat el.

11 mar 21:35Cap Limpede