Timbrul de mediu pentru autovehicule intra in vigoare de vineri, din acel moment taxa auto urmand sa fie calculata exclusiv pe baza emisiilor de CO2, inscrise in cartea de identitate a masinii.

1Timbrul-de-mediu1Conform Ordonantei de Urgenta privind timbrul de mediu pentru autovehicule, publicata in Monitorul Oficial, in noua formula de calcul, timbrul de mediu mentine cote similare celor din prezent pentru tehnologia Euro 5 si mareste cotele pentru tehnologiile Euro 4 si Euro 3.

Pe de alta parte, pentru masinile cu motorizari non-Euro, Euro 1 si Euro 2, valoarea timbrului de mediu va scadea fata de nivelul cuantumului actual.

Timbrul de mediu se aplica pentru autovehiculele din categoria M1, M2, M3 cu precizarea ca pentru categoria de autoturisme cu norma de poluare Euro 5, Euro 4 si Euro 3 formula de calcul ia in proportie de suta la suta emisia de CO2, iar pentru autoturismele cuprinse in normele de poluare non-euro, Euro 1 si Euro 2 se aplica actuala formula prevazuta prin Legea 9/2012, ce ia in calcul capacitatea cilindrica.

Pe de alta parte, taxa creste pentru masinile Euro 3 si Euro 4 in cazul versiunilor diesel, intrucat, potrivit ministrului Mediului, Rovana Plumb, ‘emisiile din pulberi sunt mai mari in cazul masinilor pe motorina’.

Practic, in calculul taxei se va tine cont numai de emisiile de CO2 ale autovehiculului, valoare ce va fi inmultita cu valoarea in euro a fiecarui gram si cu cota de reducere a timbrului exprimata in functie de vechime. Vechimea autovehiculului se calculeaza in functie de data primei inmatriculari a acestuia, se precizeaza la articolul 6, alineatul 5 al Ordonantei.

Un element de noutate adus de ordonanta adoptata de Guvern in data de 19 februarie este ca persoanele care doresc sa cumpere masini electrice vor beneficia de un ecotichet in valoare de 2.500 de euro.

Totodata, vor plati noua taxa toate institutiile publice, cu exceptia autovehiculelor apartinand Salvarii, Pompierilor, Corpului Diplomatic, dar si a persoanelor cu handicap, Fortelor Armate, Politiei, Jandarmeriei, fortelor de securitate ale statului. Pe de alta parte, nu vor mai plati timbrul de mediu cei care au achitat acest tip de taxa in anumite forme.

Persoanele care au dat statul roman in judecata pentru restituirea taxei incasate ilegal si carora li s-a restituit contravaloarea taxei, precum si cei care au inmatriculat autoturismele fara achitarea taxei vor plati noul timbru la prima vanzare a masinii. Pentru masinile revandute in afara Romaniei, statul va returna o taxa reziduala, calculata in functie de perioada de utilizare.

Incepand tot din 15 martie 2013, pe site-ul Administratiei Fondului pentru Mediu /AFM/ va fi disponibil calculatorul care va ajuta soferii sa afle valoarea timbrului de mediu.

Potrivit ministrul Mediului, pentru acest an, sunt estimate incasari din timbrul de mediu mai mari cu 100 milioane de lei comparativ cu anul 2012, in timp ce valoarea sumelor ce trebuie restituite celor care au achitat taxa auto va fi de 400 milioane lei.

Potrivit noului sistem de taxare, in cazul unui automobil Volkswagen Polo, cu motorizare de 1.500 cmc, Diesel, Euro 3, fabricat in 2001, timbrul de mediu va fi de 576 euro, iar pentru acelasi automobil, fabricat in 2000, cu aceeasi motorizare si nivel de poluare, dar pe benzina, timbrul va fi de 425 euro.

Pentru un Ford Fiesta, fabricat in 2003, cu nivel de poluare Euro 3 si motor de 1.400 cmc, timbrul de mediu va fi, pentru Diesel, de 823 euro, iar pentru benzina, de 933 euro.

Timbrul de mediu ajunge la 2.606 de euro in cazul unui Ford Mondeo din 2003, Euro 3, cu motor Diesel 2.000 cmc, si la 2.915 euro in varianta motorului cu benzina de 1.800 cmc.

In cazul unui Logan Sandero nou, Euro 5, cu motor de 1.200 cmc pe benzina, se va plati un timbru de mediu in valoare de 109 euro, iar pentru un autovehicul de acelasi tip, dar cu motorina si motor de 75 CP se va plati un timbru de 52 euro.

Pentru un autoturism Polo nou, Euro 5, cu motor de 1.200 cmc, timbrul de mediu pentru benzina va fi de 60 euro, iar pentru motorina de 36 euro.

Pentru un automobil Dacia Duster nou, cu motor de 1.600 cmc, pe benzina, timbrul de mediu va fi de 269 euro, iar pentru unul cu motor Diesel de 110 CP, taxa va fi in valoare de 119 euro.

Sursa: agerpres.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.