Ministrul Finantelor Eugen Teodorovici a anuntat joi ca a inaintat premierului propunerea de inlocuire a sefului ANAF, in acord cu strategia sa cu privire la functionarea institutiei. “Am solicitat doamnei prim-ministru revocarea din functia de sef al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) a domnului Ionut Misa”, a spus ministrul.

Potrivit acestuia, ANAF are nevoie de schimbarea radicala a comportamentului sau in economie.

“Anul 2019 este un an cu foarte multe provocari, in special in zona economica, iar ANAF, asa cum am spus de multe ori si asa cum au spus si alti ministri de Finante de-a lungul timpului, ANAF, ca principala, poate, institutie publica din Romania, trebuie sa-si schimbe radical comportamentul in economie. In primul rand, schimbarea mentalitatii. Trebuie sa demonstreze ca are un tratament corect, echitabil si onest fata de contribuabil, fie persoana fizica, fie juridica”, a aratat Teodorovici.

El s-a referit si la faptul ca exista sume foarte importante care pot fi aduse la buget prin eficientizarea ANAF.

“Sunt cateva elemente esentiale pe care ANAF in 2019 trebuie sa le parcurga, sa le indeplineasca. Vorbim de o reformare a intregii administrari fiscale, vorbim de informatizarea sistemului, cu o lacuna de foarte multi ani si cu o solutie care se incearca de foarte multi ani. Ne propunem ca in 2019 aceste lucruri sa se si intample. Este nevoie de simplificarea modului in care ANAF actioneaza in piata, in relatia cu contribuabilul, o colectare mai buna in zona de TVA si sunt multe astfel de zone in ceea ce inseamna obiectul de activitate al ANAF, unde lucrurile trebuie schimbate. Sunt sume foarte importante care pot fi aduse la bugetul de stat printr-un mod mai eficient de lucru al ANAF-ului”, a sustinut ministrul Finantelor.

El a adaugat ca este foarte important ca ANAF sa demonstreze ca este un partener onest si echitabil in relatia cu mediul de afaceri si, de asemenea, ca este foarte important ca resursele alocate la nivelul ANAF sa produca un randament cat mai ridicat.

“Am inaintat doamnei prim-ministru astazi propunerea de inlocuire, de fapt de numire in functia de presedinte al ANAF, iar doamna prim-ministru va analiza si va decide desigur in consecinta si speram sa fie o decizie luata cat mai rapid, sa fie publicata in Monitorul Oficial”, a mai spus Teodorovici, fara a preciza pe cine a propus in locul lui Ionut Misa.

Ministrul a subliniat ca 2019 va fi un an intens de actiuni ale statului in viata economica, in sensul bun.

“Aceasta institutie avea nevoie de o alta conducere. Este o institutie-cheie in economia Romaniei si a oricarei tari si, in consecinta, am actionat asa cum am spus mai devreme”, a incheiat el.

Teodorovici a mai spus ca informatiile legate de buget vor fi discutate intr-o conferinta in perioada urmatoare.

Premierul Viorica Dancila a semnat joi decizia de numire a Mihaelei Triculescu in functia de presedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), cu rang de secretar de stat.

„Desemnarea doamnei Mihaela Triculescu la conducerea ANAF a fost stabilita dupa evaluarea mai multor propuneri facute de ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici”, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Mihaela Triculescu este descrisa in acest comuniat drept un „economist cu o vasta experienta” care in ultimii trei ani „a fost practician in insolventa, asigurand managementul procedurii de insolventa pentru mai multe companii”.

Noul presedinte ANAF este licentiat in economie si absolvent al studiilor de master disciplina ”Analiza diagnostic si evaluarea afacerilor” la Universitatea din Craiova, Facultatea de stiinte Economice.

Decizia de numire intra in vigoare la publicarea in Monitorul Oficial.

Numirea vine dupa ce ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a anuntat cu cateva ore in urma ca a cerut revocarea lui Ionut Misa din functia de sef al ANAF.