Teodor Melescanu, anunt care provoaca fiori: SUA vor putea putea utiliza arme nucleare pe teritoriul Romaniei!

Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, a declarat la Digi24 ca dizolvarea tratatului privind Fortele Nucleare Intermediare (INF) permite ca armele nucleare cu raza medie de actiune sa fie utilizate „inclusiv pe teritoriul Romaniei”.

Tratatul privind Fortele Nucleare Intermediare (INF) a fost incheiat in 1987, intre presedintii Ronald Reagan si Mihail Gorbaciov. El interzicea folosirea anumitor rachete balistice cu raze de actiune cuprinse intre 500 si 5.500 de kilometri.

Intrebat la Digi24 ce inseamna pentru Romania dizolvarea tratatului, Teodor Melescanu a dat un raspuns ingrijorator.

„Insemna revenirea la situatia in care exista posibilitatea utilizarii in zona europeana, inclusiv pe teritoriul Romaniei, a unor arme nucleare cu raza medie de actiune. Dincolo de rachetele intercontinentale, aceste rachete cu raza medie pot fi un instrument militar”, a declarat ministrul de externe, Teodor Melescanu.

Vladimir Putin, presedintele Rusiei, a declarat sambata ca si Rusia va suspenda tratatul cu SUA, dupa un anunt similar facut de americani.

„Vom da un raspuns in oglinda. Partenerii americani au declarat ca isi suspenda participarea la intelegere, o suspendam si noi. Au anuntat ca vor incepe programe de dezvoltare a armelor, vom face la fel”, a afirmat liderul de la Kremlin.

Mai exact, Rusia va demara un program de dezvoltare a unor rachete supersonice, cu raza medie de actiune. A atras insa atentia ca nu ar trebui demarata o cursa a inarmarii.

Vineri, seful diplomatiei americane transmitea ca, in cele sase luni in care va avea loc retragerea tehnica a Statelor Unite din tratat, rusii au timp sa renunte la rachetele nucleare si sa demareze noi discutii. Doar ca aceste discutii nu vor fi initiate de Moscova, a spus Vladimir Putin.

„Sa asteptam pana cand partenerii nostri sunt pregatiti pentru un dialog considerabil in aceasta chestiune, lucru important atat pentru noi, cat si pentru partenerii nostri si pentru intreaga lume”, a recomandat presedintele rus.

3 feb 14:38Cap Limpede
Loading...