Expunerea prelungita la niveluri foarte mari de radiatii generate de telefoanele mobile a dus la aparitia unor tumori in tesuturile din jurul nervilor cardiaci ai unor soareci masculi folositi intr-un studiu pe durata a doi ani realizat National Toxicology Program (NTP), un program al Departamentului pentru Sanatate si Servicii Sociale din Statele Unite ale Americii.

In cazul soarecilor femele nu au fost depistate legaturi intre radiatiile telefoanelor mobile si aparitia vreunui tip de tumora, relateaza presa internationala. Potrivit datelor din studiul dat publicitatii vineri, expunerea la nivelurile de radiatii a fost egala sau mai mare fata de nivelul maxim permis pentru expunerea tesuturilor la emisiile generate de telefoanele mobile.

Telefoanele mobile emit, in general, niveluri mai mici de radiatii fata de limita maxim admisa. Studiul s-a desfasurat pe durata a doi ani si a presupus utilizarea a 3.000 de soareci, masculi si femele, care au fost expusi la niveluri diferite de radiatii de radiofrecventa (RFR).

Cel mai mic nivel de RFR folosit in studiu a fost nivelul maxim admis in cazul de expunere a tesuturilor pentru emisiile generate de telefoanele mobile. Timp de noua ore pe zi, animalele au fost expuse acestei radiatii in reprize de 10 minute, urmate de alte zece minute de pauza.

Cercetatorii au subliniat ca nu trebuie facuta o extrapolare a a rezultatelor acestui studiu pe soareci asupra utilizarii de catre oameni au telefoanelor mobile, animalele fiind expuse unor niveluri extrem de ridicate de radiatii de radiofrecventa, pentru perioade foarte mari de timp si asupra intregului organism. Pe de alta parte, studiul arata ca tumorile detectate in cazul soarcilor masculi sunt similare celor raportate in alte cercetari asupra oamenilor care folosesc foarte des telefoane mobile. Oamenii de stiinta spun ca exista foarte putine indicii care sa arate existenta clara a unor probleme de sanatate legate direct de RFR, scrie Adevarul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.