Un procentaj de 60% dintre romani declara ca au credite si 37% sustin ca au cheltuieli lunare obligatorii identice cu venitul incasat, arata un studiu conceput de iSense Solutions si publicat joi.

Studiul mai releva faptul ca 30% dintre cei care au deja credite ar dori sa acceseze un nou imprumut in anul urmator, dar ca accesarea unui nou imprumut ar viza stingerea unuia anterior, situatie ce poate conduce la “spirala datoriilor”.

In ceea ce priveste accesarea unui imprumut, romanii au cea mai mare incredere in banci, 83% dintre acestia spunand ca ar apela la astfel de institutii in cazul in care ar avea nevoie de bani, mai relateaza Agerpres.

Pe de alta parte, 14% dintre cei chestionati au mentionat ca ar lua un imprumut de la o institutie financiara non-bancara, daca o institutie bancara ar refuza sa le acorde imprumutul.

De asemenea, 70% dintre romanii care au accesat un nou imprumut pentru a acoperi o datorie anterioara cred ca situatia lor se va imbunatati in viitor.

In plus, 45% dintre romani nu au economii in familie, iar motivul pentru care romanii fac totusi economii sunt mai ales situatiile neprevazute carora trebuie sa le faca fata.

Potrivit sursei citate, 58% dintre respondenti s-au declarat dispusi sa participe la sesiuni de pregatire on-line gratuite pentru a invata cum sa-si administreze bugetul lunar.

Studiul sociologic efectuat de iSense Solutions a vizat obiceiurile financiare ale romanilor si a fost comandat de Kruk Romania cu ocazia “Zilei fara Datorii”, initiativa aniversata pe 17 noiembrie.

Metodologia de cercetare implementata de iSense Solutions a fost sondajul online, pe un panel reprezentativ la nivel national de aproximativ 900 persoane, din mediul urban si rural, cu o distributie de 600 de respondenti, persoane fara datorii si aproximativ 300 de respondenti, persoane cu datorii.