De o saptamana, culmile stancoase ale Ciucarului Mare, ce strajuieste Clisura Dunarii, stralucesc de un galben aparte. Zeci de mii de lalele galbene au inflorit si o ofera, in aceste zile, un adevarat spectacol de culoare in contrast cu apele involburate ale Dunarii. Tulipa hungarica creste doar in aceasta zona. Sta inflorita doar doua saptamani.

Laleaua de Cazane, renumita specie endemica pentru Parcul Natural Portile de Fier. Este emblema acestei arii naturale protejate. Este perioada de inflorire. Trebuie sa stim ca aceasta lalea este o specie protejata.

Tulipa hungarica, asa cum ii spun specialistii, nu mai poate fi vazuta nicaieri altundeva in lume. Este protejata prin legi internationale, iar cei care sunt prinsi ca le rup risca amenzi de pana la 15.000 de lei.

Amalia Dumbrava, biolog Parcul Natural Portile de Fier: Pe langa faptul ca e microclimatic specifica Cazanelor, substratul calcaros specific versantilor Ciucarului Mare, dar si insolatia si expozitia versantilor fac ca climatul sa fie placut si solul sa fie unul prielnic pentru aceasta planta. Din punct de vedere genetic, s-a demonstrat ca este unica in lume si nu are legatura cu laleaua de gradina, cum mai spun unele voci.

Floarea rara s-a inmultit, de la un an la altul, iar specialistii rezervatiei naturale Portile de Fier o monitorizeaza cu atentie.

Amalia Dumbrava, biolog Parcul Natural Portile de Fier: Am identificat un numar aproximativ de 8-9.000 de exemplare. Monitorizarea se face de pe malul sarbesc, ca sa putem cuprinde cu aparatura speciala intregul areal al populatiei, dar avem si piese de proba pentru a identifica eventualele amenintari sau presiuni asupra acestei specii.

De spectacolul pe care natura il face la inceput de aprilie pe Clisura Dunarii au aflat oameni din toate colturile lumii.

Turista: Special am venit pentru lalele. Sa le facem cateva fotografii daca putem si sa le admiram, desigur. Eu n-am mai vazut atatea. Am mai fost aici in aceasta perioada. Niciodata n-au fost atat de multe ca acuma.

Cristian Ragomir, localnic Dubova: inainte de Revolutie, cand era interzis sa intri cu ambarcatiuni in Cazanele Mari, noi fiind din sat stiam anumite trasee pe partea de deasupra. Din Ciucarul Mare coboram si se vedeau. Admiram lalele, practic, dintotdeauna le stim.

Marian Jiplea, director Parcul Natural Portile de Fier: in ultima perioda de 7 ani numarul de vizitatori creste in progresie geometrica. Anul trecut au fost in jur de 65.000, monitorizati de noi si din monitorizari a rezultat ca doar 60% au trecut pe la punctele de monitorizare, deci numarul e mult mai mare… Cu un an inainte au fost peste 30.000…

Lalelele sunt protejate de un perete abrupt inalt de 15 – 20 de metri. Cei mai multi turisti se multumesc sa le admire din barca si sa se bucure de legenda care spune povestea acestor flori unice in lume.

Alin Subtire, localnic Dubova: Vorbind despre laleaua galbena, se spune ca o fata de aici, din zona, s-a indragostit de un cioban care-si pastea oile sus, pe platoul Ciucarul Mare. Parintii n-au fost de acord cu relatia lor. Ea venind pe ascuns sa se intalneasca cu el pe platou, din neatentie a alunecat si a cazut in Dunare. Fiind imbracata in galben, unde se rostogolea si se rupeau bucati din straiele ei, crestea cate o floare… o lalea galbena. De acolo este laleaua pe toate terasele, ca si cand au ajuns pana jos, in Dunare.

Sursa: Digi24

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.