Sondaj: Romanii sunt cei mai religiosi europeni! "Cand vin greutatile, alergam la bunul Dumnezeu"

Romanii se declara cei mai religiosi europeni, potrivit unui sondaj realizat de cercetatorii americani, cu ajutorul celor din tara noastra.

Jumatate dintre cei intervievati spun ca religia este foarte importanta pentru ei si ca merg lunar la biserica. Iar un sfert se roaga zilnic. La polul opus sunt cehii, danezii si estonienii - foarte putini dintre ei, cred in Dumnezeu.

Din 1.361 de romani, cu varste de peste 18 ani, din toate categoriile sociale, jumatate au declarat ca religia este foarte importanta in viata lor si participa, cel putin o data pe luna, la slujbe. 64 la suta nu au niciun dubiu despre existenta lui Dumnezeu.

Din studiul demarat de cercetatorii americani de la firma PEW Research Center a reiesit ca romanii sunt cel mai religios popor din Europa. La noi, sondajul a fost efectuat de o firma romaneasca de cercetare. Ulterior, raspunsurile au fost trimise in Statele Unite.

“Orice crestin trebuie sa creada in ceva… pentru sanatate se roaga, probabil de aia e si sondajul asta, pentru sanatate, familie, fericire, viata mai buna” - spune un barbat.

Zeci de mii de romani obisnuiesc sa mearga in pelerinaje, cum ar fi cel organizat la Iasi, de Sfanta Parascheva.

“Am aici crucea de la Ierusalim, din muntele Athos, ca baiatul meu cel mic a fost la Ierusalim, iar cel mare la Athos”, explica o doamna.

Multi romani isi sfintesc icoanele, casele si masinile.

Preotii spun ca exista o diferenta intre nivelul declarativ si practica religiei.

Mihai Margineanu, preot Parohia “Toma Cozma” Iasi: “Viata crestina nu e un simplu exercitiu de a-ti exprima identitatea la cultul crestin-ortodox. E o chestiune care se manifesta in intimitatea sufletului. Ramane un raport mult scazut al celor care practica.”

Tudor Pitulac, sociolog Universitatea “Petre Andrei” Iasi: “Este o diferenta semnificativa in felul in care ne asumam verbal o anumita orientare religioasa si maniera in care ea se reflecta ulterior.”

Maica Iustina, Manastirea Sfintei Cruci Oradea: “Cand vin greutatile, fie de ordin material, fie de ordin fizic, de sanatate, unde alearga omul prima data? La bunul Dumnezeu…”

In total, au fost chestionati 56.000 de adulti din 34 de tari. in centrul si estul Europei, interviurile s-au tinut fata in fata, iar in vestul Europei - prin telefon, transmite stirileprotv.

30 ian 13:39Cap Limpede
Loading...