PSD in era Liviu Dragnea ajunge sub 20% in intentiile de vot ale romanilor, potrivit unui sondaj IMAS, comandat de Europa FM. in ceea ce priveste intentia de vot pentru alegerile prezidentiale de la finalul anului 2019, Klaus Iohannis conduce detasat, iar actualul lider al PSD nu pare sa aiba vreo sansa.

La intrebarea „daca duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlament si v-ati prezenta la vot, cu ce partid ati vota?”, 17,1% dintre cei chestionati au indicat PNL, in timp ce PSD a reprezentat optiunea a 16,4% dintre respondenti. Locurile urmatoare au revenit USR (7,5%), ALDE (6,3%) si partidului lui Ciolos (5,3%). De remarcat ca, potrivit sondajului, UDMR s-ar situa dupa Pro Romania, cu doar 3,0% din intentiile de vot.

In ceea ce priveste intentia de vot pentru prezidentiale, Klaus Iohannis ar ocupa prima pozitie, cu 34,9%, urmat de liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu (cu 12,9%) si de liderul Pro Romania, Victor Ponta (cu 12,7%). Fostul premier Dacian Ciolos s-ar afla pe pozitia a patra (cu 9,2%), iar dupa el ar veni presedintii PSD, PNL si USR (Liviu Dragnea – 5,3%, Ludovic Orban – 3,5% si Dan Barna – 2,3%).

Intrebati care ar trebui sa fie candidatul pentru functia de presedinte din partea PSD, cei mai multi respondenti (42%) au indicat-o pe Gabriela Firea, actualul primar general al Capitalei, si doar 23% l-au indicat pe liderul PSD, Liviu Dragnea.

Sondajul a surprins si principalele teme de preocupare ale romanilor pentru anul 2019: situatia economica (31%), salariile mici/saracia (12,6%), clasa politica/conducerea tarii (8,5%) si hotia/coruptia (6,6%). Justitia/legile sunt de abia pe locul al saselea (2,6%) in topul principalelor probleme.

Sondajul a fost realizat la comanda Europa FM de IMAS in perioada 4-20 decembrie 2018. Interviurile au fost realizate prin telefon,utilizand metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing). Pentru acest studiu au fost intervievate 1.010 persoane cu varste de 18 ani si peste. Marja de eroare este de +/- 3%.