Soferul penalilor, Serban Nicolae, vrea sa retraga Romania din Parchetul European de frica Laurei Codruta Kovesi! "Romania s-a grabit sa adere la acest proiect"

Senatorul PSD Serban Nicolae a anuntat ca Romania s-ar putea retrage din Parchetul European. El sustine ca Romania „s-a grabit sa adere” la acest proiect. Laura Codruta Kovesi este candudatul cu cele mai mari sanse de a deveni sef al Parchetului European.

„EPPO nu prea are acoperire constitutionala in Romania”, a declarat senatorul PSD Serban Nicolae pentru Europa Libera. El spune ca, potrivit Constitutiei, activitatea procurorilor romani este organizata pe langa instante. „Ar insemna ca avem doua categorii de procurori – cei constituiti in parchete pe langa instantele de judecata in Romania si procurori constituiti in parchete in afara tarii”. Reprezentantii Romaniei la EPPO sunt anticonstitutionali, a precizat Nicolae, care a spus ca, atunci cand Ordonanta 8/2019 va ajunge la Senat, va cere armonizarea ei cu Legea fundamentala.

Nicolae spune ca aderarea la EPPO este o chestiune la nivel de guverne, nu este o institutie fundamentala a Uniunii Europene, pe baza de tratat. „Procurorii romani care lucreaza acolo isi pierd calitatea de procurori in Romania”, a spus senatorul PSD, care a precizat ca doar procurorii delegati la EPPO, adica aceia care vor lucra pe plan national, isi vor pastra calitatea.

„Romania nu trebuia sa adere la EPPO! Noi ne-am cam grabit. Sunt chestiuni de detaliu”, a spus Nicolae. El a mai spus ca Romania ar putea doar colabora cu EPPO, asa cum fac celelalte state care nu au aderat la parchetul paneuropean antifrauda. ”Trebuia mai multa dezbatere, trebuia sa cercetam in amanunt. Nu esti obligat, doar cooperezi”, a spus Nicolae.

Fosta sefa a DNA, Laura Codruta Kovesi, are cele mai mari sanse sa devina conducatorul Parchetului European. Acesta va cerceta fraudele cu fonduri europene din statele membre UE.

19 mar 21:11Cap Limpede