Simona Tivadar este unul dintre cei mai apreciati specialisti de diabet, nutritie si boli metabolice si personajul incomod pentru asa-zisii nutritionisti de ocazie. Nutritionistul Simona Tivadar a precizat ce alimente sunt bune pentru consum in perioada de Post.

Medicul Simona Tivadar este categoric impotriva impostorilor care promit vindecari miraculoase prin detoxifiere, noua medicina germana si alimente „anticancer”, scrie adevarul.ro. Desi nu tine post, renumitul doctor a vorbit depre postul Pastelui, cum este vazut el astazi, dar si ce insemna odata, pentru bunicii nostri, Postul Mare.

„Nu tin post. Mi se pare mult mai dificil in zilele astea sa tii post. E adevarat, in generatia bunicii mele, o femeie de varsta mea (n.r. – 56 de ani) era o bunica si nu facea mare lucru in cursul zilei decat sa gateasca, sa mai vada de-un nepot, deci avea activitate redusa. Era considerata o femeie batrana si asa se si comporta. Ei bine, eu am exact activitatea unui tanar de 25 de ani. Sigur, mai putin sportul si nu ies sa dansez in weekend, nu stau nopti intregi in cluburi, dar in rest, activitatea mea zilnica este extrem de intensa. in plus, noi nu imbatranim numai pe dinafara ci si pe dinauntru, ceea ce face ca tubul digestiv sa absoarba cu mai mare dificultate nutrientii de care avem nevoie. Iar in aceasta activitate extrem de intensa, eu cred ca mai mult de doua zile de post pe saptamana mi-ar reduce capacitatea de munca si nu cred ca as putea sa fac fata tuturor sarcinilor pe care le am”, a declarat Simona Tivadar.

„Mancarea de post era o mancare incomparabila cu mizeriile care se mananca in ziua de astazi. Postul a ajuns sa fie o rusine, o imbuibare si-o alergatura perpetua dupa tot felul de produse care au doar aceasta calitate: ca nu contin proteine animale, atat. Ceea ce n-are absolut nicio valoare. Si eu nu cred ca cu bunul Dumnezeu poti sa faci trocuri de tipul: „Eu tin post si tu ma faci sa castig la loto”. Cred ca postul te invata sa induri, iar noi nu mai stim sa induram in timpurile moderne. Cred ca postul te invata sa-ti stapanesti pofta de mancare si foamea. Dar in satele bunicilor nu se intampla sa se injure in post sau sa se faca fapte rele”, a amintit Simona Tivadar.

Mamaliga, fasolea si cartofii, mancarea de baza in Post

„Se mancau foarte multe placinte facute in cuptor, asa-zisele varzare in Ardeal, care erau umplute cu loboda, cu varza, cu ce aveau la indemana. Sau placinte coapte in ulei, dar numai cand era dezlegare la untdelemn! Pentru ca nu se ungea toata lumea din cap pana-n picioare cu margarina, cum se face acum. si nu se mestecau toata ziua nuci si migdale ca acum, cand se mananca mai multe calorii decat intr-o alimentatie normala si bineinteles ca oamenii ies din post mai grasi si mai bolnavi. Se mancau si placinte cu silvoita, adica dulceata de prune facuta la cazan fara zahar si fara suc de mere, cum se face astazi ca sa fie cat mai dulce si sa aiba cat mai multi carbohidrati. in plus, se manca mamaliga multa, foarte multa fasole – de unde veneau si proteinele vegetale – si cartofi. Iar mancarea nu era rea deloc. imi amintesc, de exemplu, de un dulce pe care-l facea bunica mea si care-mi placea in copilarie: „malaiul”.

Adica un fel de prajitura care in mod normal se facea cu lapte, cu ou, cu putin unt, putin zahar si cu un malai macinat mare, cu o consistenta grunjoasa. Se baga in cuptor cand se facea paine, la sfarsit. stiti cat era de buna? Extraordinara! si exista si o varianta de post a „malaiului”, care era ceva, evident, mult mai auster. Dar cuvantul de baza in post era „austeritate”. si, in afara de asta, intoarcerea spre Dumnezeu: gandul bun, fapta buna, smerenia. Sa ne aducem aminte ca acea societate era mult mai inteleapta decat noi, neavand insa modalitati sa se informeze si nici posibilitatea sa-si procure tot felul de produse speciale.
Jumatate din zilele anului erau de post. in majoritatea acestor zile consumul de grasime de orice fel era interzis. Dezlegarea la untdelemn era in zile speciale, nu se manca grasime toata ziua bunaziua.

Loading...

In plus, spre deosebire de vegetarianismul absurd, in post exista dezlegari la peste”, a mai precizat Simona Tivadar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your name here
Please enter your comment!