Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a aprobat miercuri propunerea Mitropolitului Ilarion de Volokolamsk, presedintele Departamentului pentru Relatii Bisericesti Externe al Patriarhiei Moscovei, de introducere in calendarul local a unor sfinti canonizati de Biserica Ortodoxa Romana in perioada 1950-2017, informeaza basilica.ro, agentia de presa a BOR.

In cadrul sedintei de lucru de miercuri de la Manastirea Danilov din Moscova, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a aprobat propunerea Mitropolitului Ilarion de Volokolamsk, presedintele Departamentului pentru Relatii Bisericesti Externe al Patriarhiei Moscovei, de introducere in calendarul local a unor sfinti canonizati de Biserica Ortodoxa Romana in perioada 1950-2017.

Referatul nr. 8 aprobat de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse in data de 7 martie mentioneaza numele celor noua sfinti romani care nu se regasesc in prezent in calendarul Bisericii Ruse si care vor fi inclusi incepand cu noua editie a calendarului ortodox local.

Este vorba despre:

Sfantul Cuvios Dionisie cel Smerit (1/14 septembrie);
Sfantul Cuvios Daniil Sihastrul (18/31 decembrie);
Sfantul Domnitor Neagoe Basarab (26 septembrie/9 octombrie);
Sfantul Ierarh Simeon stefan, Mitropolitul Transilvaniei (24 aprilie/7 mai);
Sfantul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei (30 august/12 septembrie);
Sfanta Cuvioasa Teodora de la Sihla (7/20 august);
Sfantul Domnitor Martir Constantin Brancoveanu (16/29 august);
Sfantul Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul tarii Romanesti (27 septembrie/10 octombrie);
Sfantul Ierarh Calinic de la Cernica (11/24 aprilie).

In data de 24 martie 2017, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a transmis o scrisoare tuturor intaistatatorilor de Biserici Ortodoxe surori prin care aducea la cunostinta canonizarile facute de Biserica Ortodoxa Romana in perioada 1950-2017 si propunea introducerea unora dintre acestia in calendarele locale.

Biserica Poloniei a fost prima Biserica Ortodoxa Autocefala care a raspuns pozitiv propunerii Patriarhiei Romane de a introduce sfinţi romani in calendarul bisericesc local. in cadrul şedinţei de lucru a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Poloniei din data de 16 mai 2017, ierarhii polonezi au decis trecerea in calendarul local a peste patruzeci de sfinţi romani.

in calendarul Bisericii Ortodoxe Romane se regasesc mai multi sfinti importanti pentru ortodoxia slava, iar ultima sfanta rusa a carei cinstire a fost generalizata in Romania prin decizie sinodala este Sfanta Cuvioasa Matrona din Moscova.

De asemenea, in calendarul patriarhal al Bisericii Ruse sunt consemnate sarbatorile a peste cincizeci de sfinti straromani sau romani, la care se vor adauga cele noua zile de pomenire a domnitorilor, ierarhilor si cuviosilor romani cu viata sfanta, transmite agentia de presa a Patriarhiei Romane, Basilica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.