Feodor Mihailovici Dostoievski este un nume important in literatura universala, dar in spatele caruia se afla un om care a cunoscut greutatile vietii. El a lasat omenirii, nuvele si multe alte lucrari, printre care citate din care putem descoperi adevarate sfaturi de urmat in viata.

Dostoievski s-a nascut la data de 30 octombrie 1821 si a murit pe 9 februarie 1881. Dostoievski este profund si cat se poate de actual, iar acest lucru il veti observa in lectiile si sfaturile de viata, desprinse din citatele sale.

Sfaturile lui Dostoievski
1.”Nu te speria singur, nu spune: “unde-i unul, nu-i putere”. Oricine doreste cu sinceritate adevarul, acela e deja teribil de puternic. […] Lamentarile despre dezamagire sunt absolut stupide: bucuria de a vedea ca edificiul se inalta trebuie sa consoleze orice suflet si sa-i potoleasca setea, chiar daca deocamdata nu ai pus decat un fir de nisip la constructia lui. Singura ta recompensa este iubirea, daca o meriti.”

2.„Trebuie sa traiesti pentru cei care au nevoie de tine, sa prietenesti cu cei in care ai incredere, sa vorbesti cu cei ce-ti plac si sa le fii recunoscator celor care te pretuiesc.”

3.„Dragostea intamplatoare, de o clipa, nu pretuieste nimic, caci de vrei sa iubesti, se cade sa iubesti pana la sfarsitul zilelor tale. intamplator poate iubi oricine, chiar un nelegiuit.”

4.”Nimeni, dar nimeni nu trebuie sa stie despre neintelegerile ce apar intre sot si sotie, daca tot se iubesc. Nici chiar mama nu trebuie sa stie sau sa fie chemata sa judece astfel de cazuri. Sotul si sotia sunt adevaratii judecatori ai situatiei. Dragostea e o taina dumnezeiasca ce trebuie ascunsa de ochii altora, indiferent de situatie.”

5.”Fratilor, sa nu va temeti de pacatul oamenilor, iubiti-l pe om si in pacatul lui, pentru ca aceasta iubire se aseamana cu iubirea lui Dumnezeu si este o forma de iubire superioara acelor care traiesc pe pamant. Iubiti toata creatia lui Dumnezeu […] si abia atunci veti ajunge sa iubiti toata lumea, ca pe un tot unitar, cu o dragoste universala.”

6.”Putem sa ne inselam in ceea ce consideram a fi o idee generoasa; dar daca ceea ce luam drept lucru sfant este ceva rusinos si corupt, atunci nu vom scapa de pedeapsa naturii insesi: telurile rusinoase si corupte poarta in sine moartea si, mai devreme sau mai tarziu, se vor condamna singure.”

7.”Ascultare, post si rugaciune – cararile ce duc spre adevarata libertate: prin ele izgonesc de la mine toate nevoile prisoselnice si fara de folos, pun zabala vointei celei spre desertaciune si trufie aplecate si o biciuiesc prin ascultare.”

8.”Unui om ii este de ajuns cateodata si o singura zi ca sa cunoasca toata fericirea din lume.”

9.„Sufletul se vindeca alaturi de copii.”

10.in viata totul e temporar. Daca totu-i bine – traieste momentul pentru ca asa nu va fi mereu. Iar daca e rau – nu te-ntrista pentru ca nici raul nu va dura vesnic.”

11.intr-o buna zi va aparea un nume nou in viata ta, care-ti va preface trecutul in scrum.

12.„ E usor sa distrugi un om. E suficient sa-l convingi ca ceea ce face mai important in viata lui nu-i trebuie de fapt nimanui.”

13.„Daca vei merge spre tinta, iar pe drum te vei opri mereu pentru a arunca pietre in fiecare caine care latra, atunci niciodata nu vei ajunge la destinatie.”

Sursa: secretele

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.