Acasă Sanatate In Romania il gasesti mai mult iarna! De ce e bun fructul...

In Romania il gasesti mai mult iarna! De ce e bun fructul kaki pentru sanatate…

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Kaki sau Persimmon este un fruct exotic, delicios, cu un gust inconfundabil, denumit si „piersica japoneza”, asemanator ca forma rosiei, iar ca textura piersicii si pepenelui galben.

Este fructul unui copac inalt de aproximativ 10 metri, care poarta numele Diospyros (semnificand in greaca antica „fructul divin” sau „hrana lui Zeus”) si care face parte din familia Ebenaceae. Se cunosc mai multe specii Diospyros kaki, cea mai cultivata fiind originara din Asia, respectiv Japonia si China. Acest fruct are marimea unei piersici medii si o culoare ale carei nuante pornesc de la galben pana la portocaliu inchis. Coaja este tare si lucioasa, iar pulpa este astringenta cand este verde, iar cand este coapta — dulce si moale, scrie Agerpres.

Este unul dintre fructele cu cel mai bogat continut nutritional ce include vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina P si vitamina C; minerale precum sodiu, potasiu, magneziu, seleniu si cantitati mici de fier si zinc. Kaki este mai bogat in potasiu decat banana, iar studiile au aratat ca acesta are de doua ori mai multe fibre decat merele. Contine carbohidrati de buna calitate si la fel de multi antioxidanti ca ceaiul verde. Kaki mai este bogat si in acizi organici, taninuri, proteine si betacaroten, care ii da culoarea.

Fructul se culege toamna tarziu si se poate consuma proaspat, uscat, sub forma de gem sau inclus in diverse salate si preparate dulci.

Bogat in antioxidanti, contribuie in preventia aterosclerozei, ajutand in reducerea stresului oxidativ, prevenind modificarile la nivelul ADN-ului celular. Bogat si in vitamine si minerale, acest fruct ajuta in cresterea imunitatii, fiind indicat in perioadele de tranzitie ale vremii, primavara si toamna. Este benefic in preventia bolilor de sezon si a virozelor respiratorii.

Kaki face parte din alimentele alcaline, avand astfel proprietatea de a scadea aciditatea gastrica, dar si aciditatea din sange, regland astfel metabolismul.

Acest fruct, fiind sarac in sodiu, dar cu un nivel inalt al continutului de potasiu, are proprietati diuretice, fiind de un real folos in cazul celor care se lupta cu valori crescute ale tensiunii arteriale, potrivit site-ului nutrition-and-you.com.

Persimmon este si o sursa excelenta de fibre, daca este consumat cu tot cu coaja. Datorita continutului ridicat in fibre solubile, este implicat in mod direct in scaderea nivelului de grasimi din sange si, implicit, in reglarea colesterolului sanguin. Cu cat acest nivel se mentine in limitele normale, cu atat sansele de aparitie a afectiunilor cardiace sunt mai mici. De asemenea, Kaki are un continut ridicat de carbohidrati, nutrienti cu care se „hraneste” muschiul inimii.

Bogat in glucide de buna calitate, stimuleaza activitatea creierului si combate depresia. Nutrientii pe care ii contine refac depozitele energetice ale organismului, alungand starea de oboseala si avand efecte revigorante, fiind recomandat in perioadele de suprasolicitare intelectuala, in perioadele de convalescenta.

Fructul ajuta in imbunatatirea acuitatii vizuale, prin continutul sau ridicat de vitamina A, dar si in prevenirea cancerului, potrivit site-ului naturalfoodbenefits.com. El ajuta, de asemenea, in preventia degenerescentei maculare si a cataractei.

Kaki face parte din alimentele utilizate in cosmetica, indicat pentru pielea uscata, arsa de soare, ridata sau cu fermitatea pierduta. Consumul constant de alimente bogate in betacaroten face pielea luminoasa si cu un aspect mai tanar.

Consumat alaturi de cereale integrale si alimente bogate in calciu, Persimmon aduce un aport vitaminic important pentru organism, stimuland cresterea parului si a unghiilor.

Pentru persoanele care sufera de diabet, este indicata consumarea cu precautie a acestui fruct exotic.