Acasă Utile Semnele care arata ca nu mananci de foame! Este sursa principala de...

Semnele care arata ca nu mananci de foame! Este sursa principala de ingrasare

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

In majoritatea cazurilor sursa ingrasarii sau a unui organism dezechilibrat nutritional este mancatul din alte motive decat foamea. Multi oameni ar manca mult mai putin si mai sanatos daca ar face-o doar atunci cand le este foame.

Problemele apar atunci cand mancam din plictiseala, pe fond emotional sau atunci cand confundam setea cu foamea.

1. Mancatul pe fond emotional sau de plictiseala
Exista o vorba care mi-a placut mult: „daca nu ti-e suficient de foame incat sa mananci un mar, atunci nu ti-e cu adevarat foame. Esti doar plictisit(a)”. Este si cazul mancatului pe fond de stres sau emotional. Daca zici: „Bleah! Dar n-am chef sa mananc un mar” inseamna ca poti face orice altceva. Adica sa te plimbi, sa citesti o carte, sa faci miscare.

2. Poftele alimentare, semne ale unor lipsuri din organism
O pofta de mancare exagerata sau poftele chinuitoare de dulce, sarat sau gras sunt, de multe ori, semnele unor carente de nutrienti din organism. Iar sa le satisfaci nu va duce decat la agravarea lor. Deci nu asta este solutia, ci sa le rezolvi.

Daca ti-ai facut analize si nu e nimic in neregula cu tine, atunci esti doar alintat. Nu trebuie sa-ti satisfaci orice pofta! Asa cum un copil se educa, esti „parintele” propriului corp si trebuie sa te autoeduci.

3. Setea confundata cu foamea
Deshidratarea se manifesta de multe ori prin senzatie de foame. si e simplu sa-ti dai seama daca este asa. Nu trebuie decat, atunci cand ti-e foame, sa bei apa si sa astepti. Daca, dupa o ora, senzatia nu a disparut, atunci inseamna ca ti-e cu adevarat foame si e cazul sa mananci, arata andreesava.

Semne care fac diferenta intre foamea fizica si cea emotionala
Pentru a evita ca foamea emotionala sa puna stapanire pe viata voastra, este important sa invatati sa o diferentiati de cea fizica. Fiind vorba de o reactie de natura emotionala, acest tip de foame poate fi dificil de controlat, insa nu imposibil. Iata care sunt principalele diferente dintre foamea fizica si cea emotionala:

1. Foamea emotionala, spre deosebire de cea fizica, este potolita cu alimente specifice. Spre exemplu, daca nu va puteti lua gandul de la o felie de tort sau de la un burger (carbohidrati si grasimi, care va ofera rapid starea de bine pe care o cautati), aveti de-a face cu foamea emotionala. O stare reala de foame v-ar indrepta atentia spre orice tip de hrana, inclusiv spre cea sanatoasa.

2. Foamea emotionala apare brusc. Daca foamea fizica se intensifica treptat, cea emotionala este resimtita acut la un anumit moment, in urma unei experiente anume sau ca efect al unei trairi specifice.

3. Foamea emotionala este cea care, de cele mai multe ori, duce la consumul unor cantitati neasteptate de mancare. Din cauza ei puteti constata ca ati devorat o punga intreaga de chipsuri sau o portie mare de inghetata, fara a va simti cu adevarat satisfacut.

4. Foamea emotionala nu dispare odata cu cea fizica. Chiar daca va simtiti „plin”, primul tip de foame este cel care va determina sa continuati sa mancati.

5. Foamea emotionala ia forma unei obsesii pe care nu v-o puteti scoate din minte, in timp ce foamea fizica este resimtita la nivelul stomacului si prin simptomele mentionate anterior.

6. Spre deosebire de foamea fizica, foamea emotionala declanseaza emotii precum vina, rusine sau regret. Astfel, in cazul in care constatati frecvent ca resimtiti una dintre aceste emotii dupa ce mancati, reactia ar putea veni ca urmare a faptului ca nu va hraniti pentru a-i oferi organismului energia necesara bunei functionari, ci pentru a compensa o serie de lipsuri emotionale.