Sefa Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, despre legile Justitiei: Exista optiunea nucleara!

Sefa Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti, Angela Cristea, a atras atentia, vineri, in cadrul unui interviu acordat RFI, ca Bruxelles-ul are o serie de instrumente de interventie pentru a raspunde incalcarii principiilor statului de drept in Romania.

"Vom folosi cu mare atentie instrumentele pe care le avem la dispozitie… exista procedura de infringement, exista optiunea nucleara, dar speram sa nu ajungem acolo. incercam sa ne uitam mai mult la fapte si mai putin la vorbe, asta este foarte important, dar suntem foarte ingrijorati. Ma asteptam sa apara aceste proteste ale magistratilor, pentru ca aceste ordonante se emit peste noapte, fara consultari publice cu partile implicate, iar magistratii simt ca independenta le este amenintata", a declarat Angela Cristea.

Cu privire la nou infiintata Sectie speciala de investigare a magistratilor, sefa Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti a precizat ca aparitia acestei structuri, in pofida recomandarilor Comisiei de la Venetia, ridica mari semne de intrebare, iar "primele sale actiuni nu sunt de natura sa ne linisteasca".

Referitor la ultimele acuzatii venite dinspre partidele puterii, potrivit carora rapoartele MCV ar folosi date "masluite", Angela Cristea a subliniat ca toate datele provin din surse publice, marea lor majoritate de la institutiile statului roman. "Restul e manipulare… Ar fi de ras daca nu ar fi de plans", a adaugat oficialul.

Guvernul Dancila a adoptat, marti, o ordonanta de urgenta privind modificarea legilor Justitiei care contine o serie de prevederi controversate ce au fost criticate dur de presedintele Romaniei, de DNA, de DIICOT, de diverse asociatii de magistrati, de Opozitie, de Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, precum si de procurorul general Augustin Lazar.

22 feb 22:07Cap Limpede
Loading...