Secretele „muschiului sufletului”! Este partea din corp care guverneaza instinctul de supravietuire!

Cercetatoarea Danielle Olson denumeste muschiul psoas mare „muschiul sufletului”. Situat in apropierea osului soldului, acest muschi stabilizator controleaza inclusiv flexibilitatea, functia articulara, echilibrul structural si mobilitatea corpului. Pe langa faptul ca ajuta la mentinerea corpului in pozitie dreapta in repaus si in miscare, acest muschi este corelat, se pare, si cu unele raspunsuri emotionale!

Cercetarile stiintifice sugereaza ca psoasul joaca un rol esential nu numai in sanatatea structurala a corpului, ci si in sanatatea psihica. Potrivit lui Liz Koch, autoarea cartii „Ghid cuprinzator despre muschiul psoas”, psoasul mare „guverneaza literalmente instinctul de supravietuire, afectand atat procesele vegetative, cat si functiile cerebrale constiente”. Se speculeaza, iata, ca acest muschi ar avea o influenta puternica asupra sanatatii psihice.

Unde se afla exact acest muschi?

Acest muschi este unul dintre principalii stabilizatori ai trunchiului. Este singurul muschi care leaga picioarele de coloana vertebrala, avand puncte de insertie atat in dreptul incheieturilor soldurilor cat si pe coloana vertebrala lombara.

Click pe aceeasi tema:  Cancerul pervers care da semne numai atunci cand boala este avansata!

Pe langa faptul ca leaga membrele inferioare de coloana vertebrala, psoasul se conecteaza si la diafragma! Diafragma moduleaza respiratia, si orice tensiune in aceasta zona poate produce sau favoriza anxietatea. Koch pune aceasta conexiune pe seama comunicarii psoasului cu creierul , o zona primitiva a trunchiului cerebral si a maduvei spinarii.

Probleme de sanatate legate de tensionarea cronicizata a muschiului psoas

Tensiunea cronicizata la nivelul psoasului mare cauzeaza tulburari digestive, tulburari de respiratie, dar si dureri de spate, de sold si de genunchi. Mai mult, se pare ca afecteaza inclusiv starea de spirit, gandirea si perceptia!

Legatura dintre psoas si sentimentul de frica

Persoanele diagnosticate cu disfunctii de contractare a muschiului psoas sufera si de frica exacerbata. Frica este o emotie manifestabila in multe moduri, si care poate determina, la randul ei, tensiune fizica si emotionala. Restabilirea functiei corecte a psoasului mare inlatura aceasta tensiune, reducand implicit durerile fizice, stresul emotional si sanatatea psihica.

Click pe aceeasi tema:  Ce spune gura despre sanatatea ta!? Descifreaza semnele!

Intelepciune straveche in vremuri moderne

in mod interesant, secretele acestui muschi se cunosc inca din antichitate. invataturile yoga ne confirma ca mentorii spirituali si vindecatorii antici erau bine familiarizati cu problemele cauzate de supratensionarea acestui muschi, dar si cu modurile cele mai propice de eliberare a tensiunii musculare.

Yoga ofera si mijloace de apreciere a sanatatii psoasului. De exemplu, un practicant de yoga nu poate efectua pozitia arborelui daca muschiul psoas nu este complet relaxat. Daca intampini dificultati la executarea pozitiilor de yoga din asezat sau din stand in picioare, este foarte probabil ca muschiul psoas sa fie hipercontractat.

Neglijarea starii acestui muschi poate determina mai departe tensiune fizica si psihica, manifestata prin anxietatea, depresie, tulburari respiratorii si digestive, precum si dureri cronice de spate, de genunchi si de articulatii.

Sursa: Secretele

spre