Ziua de 2 februarie este pentru intreaga crestinatate prilej de mare bucurie, intrucat se praznuieste intampinarea Domnului, sarbatoare care cinsteste momentul cand Iisus a fost dus la Templul din Ierusalim de Preacurata Fecioara si dreptul Iosif, implinind astfel invatatura Vechii Legi si a Bisericii Vechiului Testament. Sarbatoarea este plina de traditii si obiceiuri care trebuie tinute cu sfintenie de credinciosi.

Nu aveti voie sa maturati in casa

Numita si Stretanie, in aceasta zi nimeni nu are voie sa lucreze si sa mature in casa altfel, spune traditia, isi va vedea vitele bolnave de streche. De asemenea pentru spor si sanatate, credinciosii se roaga si cinstesc icoana Maicii Domnului imblanzirea Inimilor impietrite sau Profetia lui Simeon.

in multe locuri din tara s-a pastrat obiceiul ca de intampinarea Domnului, numita si Ziua Ursului, copiii sa fie unsi cu grasime de urs, luata de la vanatori pentru a creste puternici si sanatosi. De asemenea, pentru a nu se speria, micutii sunt afumati cu par de urs. Se crede ca daca in ziua praznicului, cerul este innorat, ursul nu-si vede umbra si paraseste barlogul, anticipand apropierea primaverii.
Mamele copiilor bolnavi trebuie sa daruiasca imbracaminte micutilor saraci.

O alta traditie spune ca tot in ziua praznicului, mamele care au copii bolnavi trebuie sa daruiasca imbracaminte altor copii saraci. Se crede ca astfel boala va fi alungata si familia va avea parte de bucurii si prosperitate. Batranii spun ca ziua de 2 februarie are si multe ceasuri rele, de aceea cine face nunta va avea parte de ghinion. Nu in ultimul rand traditia spune ca daca in ziua de Stretenie este cald, atunci va fi vara calduroasa si imbelsugata. Daca in aceasta zi este frig, ger si viscol, atunci vara va fi friguroasa si neroditoare.

Sursa: Secretele

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.