Acasă Sanatate Sanatate? Nu. Multumesc! Ce este stranutul si cum se poate trata?

Sanatate? Nu. Multumesc! Ce este stranutul si cum se poate trata?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Dintre reflexele care apar la nou-nascut, dar care se mentin si la varsta adulta, putem enumera, alaturi de clipit, reflexul de inghitire, tusea, cascatul, reflexul de voma sau sughitul, stranutul. Acesta este de fapt un act reflex care se declanseaza in momentul in care mucoasa nasului este iritata de diverse particule straine si reprezinta o expulzie brusca si rapida a aerului din plamani prin nas si gura.

„Contactul iritantilor cu mucoasa nazala determina eliberarea locala a unor substante chimice care vor irita terminatiile nervoase locale si vor transmite anumite semnale catre creier. De la nivel central se va da ulterior comanda finala pentru declansarea stranutului, iar prin intermediul anumitor terminatii nervoase se va produce o contractie ferma a muschilor cutiei toracice si o relaxare a muschilor gatului, deschizand larg cavitatile, nazala si bucala, si eliminand aerul, impreuna cu mucusul si stropii de saliva, cu o viteza foarte mare, care poate depasi uneori chiar si 100 km/ora, impastiindu-le pe distante de cativa metri in jurul persoanei respective’’, precizeaza alergologul Adriana Nicolae pentru CSID, potrivit csid.ro.

Desi tiparul acestui reflex pare unul care respecta niste reguli generale, scenariile prin care se exprima pot fi diferite de la o persoana la alta. Unii oameni stranuta o singura data, pe cand altii pare ca nu se mai pot opri. Exista persoane care stranuta si de 10-20 de ori, unii zgomotos, altii discret.

„Toate aceste lucruri pot fi provocate de nivelul de iritatie al nasului, reflexul neurologic asociat si faptul real ca oamenii nu-si pot controla volumul stranutului. Fiecare dintre noi stranuta intr-un anume fel. Ce anume poate determina particularitatile unui stranut, facandu-l puternic sau delicat, ramane totusi un mister. In cazul unora dintre noi, stranutatul suna ca rafalele unei mitraliere, in timp ce altii par sa -si asimileze acest reflex cu chitaitul unui soricel’’, adauga specialistul.

In esenta, insa, trebuie retinut ca stranutul, indiferent de tonalitatea sau coloratura sa, este un reflex de aparare important, cu ajutorul caruia se poate conserva starea noastra de sanatate. Dintre tratamentele naturiste dedicate combaterii guturaiul, deci si stranutului adiacent acestuia, pe un loc de cinste in traditia romaneasca este pozitionat usturoiul, inzestrat natural cu reale proprietati antibacteriene, dar si inhalatiile cu uleiuri esentiale de menta si eucalipt sau ceaiurile de galbenele, menta, cimbrisor, ienupar, macese, scoarta de salcie, muguri de pin sau maghiran.

Nu trebuie ignorat aportul de vitamina C , dar nici cel al vitaminelor E, A sau a celor din grupul B, ce intaresc sistemul imunitar, protejeaza si scad gradul de iritare al mucoaselor respiratorii.

”Pe langa acestea, mai ales cand vorbim despre reactiile alergice, este necesara, pentru obtinerea controlului simptomelor, deci si a stranutului, administrarea unui tratament medicamentos cu antihistaminice si diverse spray-uri cu substante decongestive nazale, antialergice sau antiinflamatoar’’, mai spune alergologul Adriana Nicolae.
In spiritul sarbatorilor de iarna, sa nu uitam totusi si de puterea pozitiva pe care ar putea s-o exercite asupra noastra urarile de genul „Sa traiesti!”, „Domnul sa te binecuvanteze!”,„ Sa ti se adevereasca visele!” sau simplu, romaneste „Sanatate”.

sursa: RADOR