Salamul de Sibiu va primi o "Zi Nationala". Romanii isi permit doar 4 felii pe an!

Romanii prefera produsele ieftine, iar celebrul salam de Sibiu, ramane o delicatesa. Explicatia este simpla: e prea scump pentru cei mai multi dintre romani, care isi permit, doar patru felii pe an. Producatorii care au obtinut indicatia geografica protejata de la Uniunea Europeana incearca sa schimbe situatia. intre timp, au succes in Italia si Spania. si, ca o curiozitate, de anul acesta, 1 noiembrie devine ziua nationala a salamului de Sibiu. Istoria salamului de Sibiu incepe in 1910, cand un italian pe ume Filippo Dozzi a inceput sa produca, la Sinaia, acest salam crud uscat. La inceput se vindea sub denumirea de “salam de iarna”, iar pe stampila de export era inscriptionata “vama sibiu” intrucat acesta era punctul de iesire spre imperiul Austro-Ungar. Pe la 1930 o bucata avea peste zece kilograme, iar in perioada comunismului erau vestite salamurile de aproape un kilogram. In zilele noastre, salamul de Sibiu este certificat cu indicatie geografica protejata. Asta inseamna ca poate fi produs doar in Romania de catre cei care fac parte dintr-o asociatie. Radu Timis: “Apareau situatii hilare, salam de Sibiu produs in Ungaria. Faptul ca am protejat acest produs inseamna mult pentru ca il fabricam noi cu valoare romaneasca, productie si forta de munca romaneasca. in America se face salam de Sibiu, dar daca nu este in Uniunea Europeana care are reguli si le protejeaza, nu putem sa le spunem americanilor ca de ce fac salam de Sibiu.″ Carmen Gavrilescu: Presedintele Asociatiei Producatorilor de salam de Sibiu: “Primul lucru pe care am putut noi sa il facem este acela de a bloca orice aparitie a unui produs contrafacut. Doar cei sase producatori pot face acest salam de Sibiu. Am adus istoria, calitatea unui produs de 130 de ani”. Trist este ca romanii mananca, in medie, doar patru felii de salam de Sibiu pe an, cu toate ca este unul dintre cele mai vechi si mai faimoase produse ale noastre. E drept si ca un kilogram costa intre 70 si 85 de lei. Intre timp, ii prind gustul strainii. Reprezentant ministerul agriculturii din Finlanda: “L-am gustat de doua ori. Este excelent. Cred ca e cel mai bun salam pe care l-am gustat. Cu siguranta s-ar vinde bine in Finlanda.” Angelica Smil Babautanu, membru Asociatia producatorilor de salam de Sibiu: “Toti incercam sa punctam acel gust bun, care este mai mult in amintirea generatiei mele decat a dumneavoastra.” Ca sa promovam salamul de Sibiu, Uniunea Europeana ne ofera un milion si jumatate de euro. Sursa: Protv
31 oct 22:39