Astăzi este pomenit în Calendarul Ortodox Sfântul Ierarh Chiril care s-a născut la Alexandria, în jurul anului 370 și provenea dintr-o familie deose­bită, care dăduse deja pe Patri­arhul Teofil, unchiul și predece­sorul său în scaun.

Și-a făcut o cultură serioasă, frecventând didascaleul catehetic alexandrin, dar mai ales aprofundând operele Sfântului Atanasie, care i-au for­mat convingeri profunde, precum și o subtilă și ascuțită gândire speculativă. Avea un caracter puternic, iar temperamentul și personalitatea sa erau deosebite. Din anul 429 se angajează în lupta contra ereziei lui Nestorie.

După moartea unchiului său, a fost ales patriarh şi, din această poziţie, s-a confruntat cu noile erezii ce tulburau Biserica, una dintre ele fiind nestorianismul (de la numele lui Nestorie, patriarh al Constantinopolului, care susţinea că Maica Domnului nu este Născătoare de Dumnezeu, precum arăta dogma ortodoxă, ci Născătoare de Hristos).

A participat la al III-lea Sinod Ecumenic de la Efes, din anul 431, unde a prezidat adunarea celor aproape două sute de episcopi din toată lumea, care l-a condamnat pe Nestorie şi a formulat dogma ortodoxă asupra celor două puncte care făceau obiectul ereziei nestoriene: unirea celor două firi – umană şi divină – în persoana lui Hristos şi despre Fecioara Maria ca Născătoare de Dumnezeu.

Sfântul Chiril al Alexandriei a arătat că în Hristos sunt două firi, una dumnezeiască şi una omenească, unite într-o singură persoană, cea a Fiului lui Dumnezeu. Şi pentru că aceeaşi persoană, născută din veşnicie din Tatăl, Se naşte ca om din Fecioara Maria, Maica Domnului este „Theotokos”, Născătoare de Dumnezeu.

Sfântul Chiril al Alexandriei a trecut la cele veşnice în anul 444. (sursă: www.crestinortodox.ro)