O echipa de medici romani a reusit un transplant de exceptie la Spitalul ”Sfanta Maria” din Capitala unde Mugurel Amaritei din Iasi a primit alti plamani. Acesta este singurul centru acreditat pentru astfel de interventii chirurgicale.

Doctorul Igor Tudorache a venit special din strainatate pentru a ajuta un tanar in varsta de 36 de ani, care astepta o sansa de mai bine de 3 ani. Urmatoarele 48 de ore sunt foarte importante, pentru evolutia pacientului.

Operatia a inceput la ora 4:00 de dimineata si s-a incheiat la 11:00. Apoi, pacientul a fost transferat imediat in sectia de Terapie Intensiva pentru recuperare. Chirurgul principal a fost Igor Tudorache, care a venit din Germania, dar in sala de operatie alaturi de el au mai fost 2 chirurgi de la Spitalul ”Sfanta Maria”.
Organele au fost prelevate la Floreasca, de la un barbat care a suferit un accident vascular cerebral. Pentru cel transplantat urmeaza insa 48 de ore critice, in care corpul poate sau nu sa accepte plamanii. In a doua faza, tanarul ar trebui ingrijit intr-un centru special de recuperare.

Adrian Popa, pacient transplantat: ″Este foarte importanta monitorizarea post transplant, unde se stabileste medicatia, dozajul si toate cele cand apar complicatii.″⁣

Nu este clar insa daca Romania are un asemenea centru de recuperare.

Spitalul ”Sfanta Maria” a primit acreditarea pentru centrul de transplant la inceputul lui 2016. Ministrul Sanatatii de atunci, Vlad Voiculescu, a blocat activitatea pentru ca a descoperit nereguli. Anul trecut, un alt ministrul al sanatatii, Florian Bodog, si-a dat acordul si astazi a avut loc primul transplant de plamani.

Patru bolnavi au murit pana acum asteptand un transplant de plamani, iar alti 36 de romani au nevoie de o astfel de interventie chirurgicala.

sursa: stirileprotv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.