In semn de protest fata de numirea lui Valentin Popa in functia de ministru al Educatiei profesorul Mircea Dumitru, rectorul Universitatii Bucuresti a demisionat din CNATDCU. Din anuntul de pe pagina sa de Facebook acesta subliniaza ca a demisionat din cauza desemnarii ca ministru al Educatiei in Guvernul Dancila a unui universitar care „sufera dramatice episoade de lupta infantila cu gramatica de baza a limbii romane”. Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) este o institutie esentiala pentru mediul universitar, fiind practic gardianul corectitudinii academice.

Domnule Ministru,

Prezenta mea in acest Consiliu ar fi total irelevanta si ar induce unui observator impartial de buna credinta falsa impresie a unui acord de fond intre viziunea dumneavoastra si a mea cu privire la standardele eticii academice, in timp ce mie imi este evident, urmarind declaratiile publice de astazi ale domniei voastre, ca as fi pus in situatia de a accepta compromisuri care sunt inacceptabile.

Am reflectat la nevoia de a pune in acord conduita mea publica si asumarea unor functii in serviciul comunitatii academice cu valorile integritatii profesionale in care continui sa cred cu obstinatie. Si am ajuns la concluzia ca un act salubru de minima decenta publica este sa ma retrag din toate functiile asociate cu functionarea Ministerului Educatiei.

Atata timp cat pozitia de ministru a fost gerata de un obedient membru de partid, executant servil al poruncilor venite ”de la centru”, desi nu m-am simtit in ordine cu mine insumi, am considerat ca nu exista – inca – o puternica incompatibilitate intre, pe de o parte, faptul ca demnitarul cu cea mai inalta functie in sistemul de educatie era un agramat lamentabil si un incult irecuperabil si, pe de alta parte, lucrarea mea in slujba acreditarii academice in domeniul meu de expertiza, filosofia. Am considerat ca e o datorie pe care o am fata de comunitatea mea profesionala.

Dar acum, lucrurile au luat o intorsatura grotesca!

Atunci cand demnitatea publica ocupata candva de Spiru Haret ii revine unui universitar care este si rector, iar acesta sufera dramatice episoade de lupta infantila cu gramatica de baza a limbii romane si ar trebui, mai degraba, sa „puna mana” pe o carte elementara de sintaxa si de semantica a frazei, decat sa gestioneze o reponsabilitate uriasa pentru copiii si viitorul acestei tari, … ei bine! in astfel de circumstante, prezenta mea in continuare in consilii ale ministerului ar dauna mult propriei mele sanatati sufletesti.

Din pacate sau, cine stie, poate din fericire, constat ca nu mai sunt contemporan cu propria mea epoca sau cu timpul vietii mele! Este momentul sa ma retrag in liniste si sa „imi cultiv propria gradina” (Voltaire).

Fara speranta, dar impacat cu mine insumi,
Mircea Dumitru

Reamintim ca 44 de rectori si-au anuntat public prin scrisori deschise sprijinul fata de Valentin Popa, in ciuda criticilor societatii civile fata de precaritatea limbii romane folosite de rectorul Universitatii din Suceava. Initial, pe listele de semnaturi pro-Popa aparea si numele rectorului UBB Cluj, Ioan Aurel Pop, dar acesta s-a delimitat ulterior de demers.

Mircea Dumitru a fost ministrul Educatiei in Guvernul Ciolos. Impreuna cu rectorii altor patru mari universitati romanesti, el a pus bazele Consortiului Universitaria, care are deseori pozitii pro-reforma in educatie. Consortiul Universitaria este o contrapondere la Consiliul National al Rectorilor, care reuneste rectorii universitatilor mai mici. Mesajul integral al lui Mircea Dumitru:

Va rog sa luati nota de demisia mea din toate functiile pe care le ocup in cadrul Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU): membru in Consiliul General, Presedinte al Comisiei de Filosofie, membru al Comisiei de Filosofie.

sursa: hotnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.