Reactie fara precedent a DNA: "Institutie in pericol de a fi blocata de OUG 7! Combaterea coruptiei la nivel inalt risca sa fie paralizata"

„DNA, institutie in pericol de a fi blocata de OUG 7/2019. Combaterea coruptiei la nivel inalt risca sa fie paralizata”, este mesajul transmis pe site-ul Directiei Nationale Anticoruptie in aceasta dupa amiaza, ca reactie la modificarile prin OUG a legilor justitiei.

Adunarea generala a procurorilor DNA s-a intrunit astazi pentru a formula o pozitie in referitoare la ordonanta de modificare a legilor justitiei, care a provocat protestele facra precedent ale magistratilor.

DNA sustine ca actul normativ ii va bloca activitatea, sustine demersul Parchetului general de a cere Avocatului Poporului sesizarea Curtii Constitutionale si cere, de asemenea, titularilor indreptatiti sa declanseze un conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si Autoritatea judecatoreasca.

Procurorii au decis, totodata, transmiterea unei scrisori deschise ministrului Justitiei cu referire la procedura de ocupare a functiilor de sef sectie, in conditiile in care delegarea nu mai e posibila. De asemenea, va fi sesizat GRECO cu privire la modul in care OUG 7 va afecta eficienta organelor de urmarire penala din perspectiva infractiunilor de combaterii coruptiei si a spalarii banilor.

Deciziile luate de Adunarea Generala, potrivit comunicatului DNA:

Sustinerea Hotararii nr 95/20.02.2019 a Sectiei pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, in sensul ca modificarile aduse prin OUG nr. 7/2019 contin prevederi neconstitutionale si care vor conduce la blocarea activitatii Ministerului Public, inclusiv D.N.A
Sustinerea demersului PICCJ de a cere Avocatului Poporului sesizarea CCR cu privire la neconstitutionalitatea OUG nr. 7/2019
Solicitarea ca titularii indreptatiti sa declanseze un conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern ca legiuitor delegat si Autoritatea judecatoreasca, intrucat modificarile aduse prin OUG nr. 7/2019 pun in imposibilitate Ministerul Public sa isi exercite atributiile constitutionale.
Transmiterea unei scrisori deschise catre ministrul Justitiei pentru a explica modul in care urmeaza sa fie derulata si finalizata procedura de ocupare a functiilor de procuror sef sectie la D.N.A in intervalul de 22 de zile, ramas pana la expirarea delegarilor, avand in vedere ca, urmare a OUG 7/2019 delegarea in aceste functii nu mai este posibila
Sesizarea reprezentantilor GRECO – Grupul Statelor impotriva Coruptiei si a Comitetului MONEYVAL (Comitet de experti pentru evaluarea masurilor de combatere a spalarii banilor), ambele organisme din cadrul Consiliului Europei, cu privire la modul in care OUG nr. 7/2019 va afecta eficienta organelor de urmarire penala din perspectiva infractiunilor de combaterii coruptiei si a spalarii banilor.
Transmiterea pe pagina de internet a institutiei a unui mesaj public privind riscul blocarii activitatii institutiei ca urmare a OUG nr. 7/2019 si a paralizarii combaterii coruptiei la nivel inalt.

26 feb 15:42Cap Limpede