Comisia European a reactionat, vineri, la propunerea facuta de ministrul justitiei, Tudorel Toader, de revocare a procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi.

„Comisia urmareste cu atentie si ingrijorare ultimele evolutii. Independenta sistemului judiciar din Romania si capacitatea sa de a lupta efectiv impotriva coruptiei sunt elemente fundamentale pentru o Romanie puternica in cadrul UE, asa cum au reamintit si presedintele CE, si prim-vicepresedintele Comisiei EUropene in declaratia lor comuna de luna trecuta. Comisia va urmari evolutiile procedurilor declansate impotriva sefei DNA”, arata Comisia Europeana intr-un comunicat pentru Digi24.

„In toate rapoartele precedente din cadrul MCV faptul ca DNA si-a mentinut evolutia in ciuda presiunilor intense a fost vazut ca un semn de rezistenta. Comisia a mai notat de asemenea in acest raport ca, daca acolo unde presiunile incep sa afecteze lupta anticoruptie, Comisia va trece la reanalizarea concluziilor sale din rapoartele precedente”, se precizeaza in comunicat.

Saptamana viitoare, prim-vicepresedintele Comisiei Europene Frans Timmermans va face o vizita oficiala de doua zile la Bucuresti.

Frans Timmermans a luat pozitie in mai multe randuri fata de modificarile la legile justitiei din Romania, avertizand, impreuna cu presedintele CE Jean Claude Juncker, asupra riscurilor slabirii independentei justitiei.

„Urmarim cu ingrijorare evolutiile recente din Romania. Independenta sistemului judiciar romanesc si capacitatea sa de a combate in mod eficace coruptia constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Romanii puternice in cadrul Uniunii Europene”, aratau Juncker si Timmermans intr-o declaratie din urma cu o luna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.