Fostul presedinte Ion Iliescu spune ca este „neplacut surprins” de modul in care se reflecta si se comenteaza afirmatiile pe care le-a facut. Iliescu subliniaza ca nu a confirmat in niciun fel existenta unei inchisori ilegale a CIA pe teritoriul Romaniei. „Este ridicola si mai ales degradanta pentru Romania, periculoasa pentru interesele ei, afirmatia ca declaratia mea face „jocul rusilor”, mai spune fostul sef al statului.

Fostul sef de stat a afirmat, intr-un interviu acordat Spiegel Online, ca el a aprobat „in principiu” o solicitare a SUA din perioada 2002-2003 privind crearea unui centru al CIA in Romania, fara a sti ca urma sa fie vorba de vreo unitate pentru detentie, detaliile proiectului stabilindu-le Ioan Talpes, la acea vreme sef al Administratiei prezidentiale.

„Vreau sa fiu cat se poate de clar: nu am confirmat in niciun fel existenta unei inchisori ilegale a CIA pe teritoriul Romaniei, inchisoare in care s-ar fi aplicat tehnici ilegale de interogare, cum ar fi tortura. Am precizat la fel de clar ca, daca as fi stiut ce destinatie are facilitatea solicitata de partea americana, as fi luat, cu siguranta, o alta decizie.

Stiind ceea ce aprobasem – acordarea unui sediu pentru reprezentanta CIA in Romania-justifica faptul ca, in toti acesti ani, am negat existenta unei inchisori CIA pe teritoriul Romaniai. Resping cu toata hotararea interpretarea acestui gest-firesc intre parteneri si aliati-drept o forma de a „mitui” partea americana, pentru ca Romania sa fie primita in NATO. Aprobarea a fost data, din cate stiu, DUPA ce la Praga, la summitul NATO, in noiembrie 2002, s-a luat decizia admiterii tarii noastre in Alianta Nord-Atlantica.

Admiterea in NATO este rezultatul firesc al reformelor politice si militare operate dupa 1989, si a avut un sir de costuri, pe care le-am acceptat, pentru ca beneficiile apartenentei noastre la NATO intrec cu mult costurile. Iar acum vedem cu adevarat ca atunci am facut o alegere corecta, care ne asigura securitatea, intr-un context international complicat si extrem de periculos.

Este ridicola si mai ales degradanta pentru Romania, periculoasa pentru interesele ei, afirmatia ca declaratia mea face „jocul rusilor”.

Dupa aceeasi logica, raportul prezentat la inceputul anului in Congresul SUA, raport extrem de critic fata de CIA si de tehnicile sale de interogare, face, la randul lui, jocul rusilor. Vi se pare ca se poate spune asa ceva, fara a cadea in ridicol? Raportul Congresului este expresia cea mai concreta a tariei unei democratii, care, atunci cand este nevoie, isi asuma erorile si face astfel incat ele sa nu se mai repete, iar legea sa fie respectata.

Daca in facilitatile CIA din Romania, din acei ani, s-au petrecut incalcari ale regulilor, este datoria partii americane sa spuna acest lucru, si sa procedeze in consecinta. Romania nu poate sa nu-si asume faptul ca a acceptat o cerere a CIA. Dar de aici pana a spune ca stiam ce se intampla acolo, ca stiam despre eventualele acte de tortura si de cruzime, este drum lung. Eu refuz sa merg pe acest drum,  scrie Ion Iliescu, pe blog.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.